Egészség

Sikerült becsapni a koronavírust, ígéretes lehet egy gyógyszer

Sikerült becsapni a koronavírust, ígéretes lehet egy gyógyszer

2020. április 4., szombat
Sikerült becsapni a koronavírust, ígéretes lehet egy gyógyszer

Egy új módszerrel sikeresen megtévesztették az új koronavírust a svéd Karloinska Intézet és a kanadai Brit Kolumbia Egyetem kutatói. A módszerrel a tüdőbe, illetve a többi szervbe jutó vírusok számát csökkentenék le drasztikusan, így olyan emberek esetében lenne alkalmazható, akik még a betegség korai fázisában vannak. A kezelést egyelőre sejtkultúrákon és miniszerveken – organoidokon – próbálták ki, az eredményeket aCell című tudományos folyóiratbanközölték – számolt be az Origo.

A kutatók egy COVID-19-cel diagnosztizált betegtől vettek szövetmintát, amiből izolálták, majd szaporították a vírust. Ezt követően a kórokozóval sejtkultúrákat fertőztek meg. A folyamat során részletekbe menően tanulmányozni tudták, hogy a SARS-CoV-2 miként kötődik a sejtekhez: a vírusnak a bejutáshoz szüksége van egy sejtfelszíni receptorra, az angiotenzin-konvertáló enzim 2-re (ACE2). Ha ez nincs, teljesen tehetetlen, és nem képes szaporodni. Hasonlóképpen működött a 2003-ban járványt kirobbantó SARS-CoV is.

Az ACE2 receptoroknak kulcsszerepük van abban, hogy a tüdő és a többi szerv megfelelően funkcionáljon, ha azonban a vírus hozzáköti magát ezekhez a fehérjékhez, az a szervek károsodásához vezet.

Ezt egyértelműen kimutatták a súlyosabb COVID-19-es eseteknél. Az organoidoknak köszönhetően az is bebizonyosodott, hogy a vírus képes bejutni a vérerekbe, valamint a vesékbe, és ott replikálni tudja önmagát. A megfigyelés nemcsak a betegség lefolyásáról szolgáltat fontos információkat, de arról is, miért áll le több szerv működése, és miért károsodik a szív- és érrendszer a legkritikusabb állapotú betegeknél. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.