Közélet

Radnóti és József Attila is kötődött Vásárhelyhez

Radnóti és József Attila is kötődött Vásárhelyhez

2020. április 13., hétfő
Radnóti és József Attila is kötődött Vásárhelyhez

Hódmezővásárhelyhez számos jeles költő kapcsolódik: József Attila például sokszor vendégeskedett itt, s Radnóti Miklós is fölkereste a várost. A magyar költészet napján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója ezen kötődésekről fejtette ki gondolatait.

A magyar költészet napja József Attila születésnapja. A huszadik század legjelentősebb magyar lírai alkotójáról közismert, hogy sok szállal kötődik Hódmezővásárhelyhez. A múzeumigazgató elmondta: a városban élt Makai Ödön ügyvéd, József Attila sógora és egy ideig gyámja, aki a vásárhelyi zsidó temetőben nyugszik, s aki házának József Attila sokszor volt a vendége az 1930-as években. A költő testvérével, Jolánnal – Makai akkori feleségével – gyakran kirándult a város környékén. Emellett sógora ruhát készíttetett neki itt, s több versének keletkezési helye is Vásárhely. A szegedi egyetemi évei végén járó Radnóti Miklós 1935. május 25-én volt Hódmezővásárhelyen. Itt Wiener Tibor ortodox lelkész – aki jelentős műgyűjtő is volt, s kollekciója egy részét a Tornyai János Múzeum őrzi – fogadta. Nemcsak a helyi szerb templomot és annak egyházművészeti értékeit mutatta be, de pogácsával és barackpálinkával is kínálta a költőt és barátait, valamint fölolvasta nekik az ószövetségi Bibliából Náhum próféta könyvét. Miklós Péter szerint ez azért fontos, mert néhány évvel később Radnóti költészetének egyik kulcsversében, a Nyolcadik eclogában bukkan föl Náhum próféta, akinek mintájául – mint azt a vásárhelyi irodalomkutatás föltételezi – maga Wiener Tibor, a szakállas, határozott hangú pópa szolgált.

(Forrás: Emlékpont)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.