Egészség

Operatív törzs: nincs bizonyíték arra, hogy a meleg idő csökkentené a járvány terjedését

Operatív törzs: nincs bizonyíték arra, hogy a meleg idő csökkentené a járvány terjedését

2020. április 6., hétfő
Operatív törzs: nincs bizonyíték arra, hogy a meleg idő csökkentené a járvány terjedését

A rendőrség továbbra is azt tapasztalja, hogy a jó idő beálltával egyre többen megszegik a kijárási korlátozás szabályait – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a fővárosi rendőrök jelentése alapján szombathoz képest vasárnap a duplájára nőtt a szankciók száma, összesen 614 esetben kellett intézkedniük. – Ismételten szeretnénk kérni a budapesti lakosságot, hogy szigorúbb mértékben tartsák be a szabályokat – kérte a rendőr alezredes.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből látszik, hogy a rendőröknek a járvány idején több szolgálatot kell teljesíteni, épp ezért részletesen szabályozzák a rendőrség munkáját.

Felidézte, hogy a járvány lassítása érdekében a kormányrendelet menetesítette a gépjárműveket a parkolási díj megfizetése alól. Ez nem azt jelenti, hogy a közterületekre hívják az embereket – tette hozzá. Határforgalom ellenőrzése zajlik, csak a teherforgalom belépőjénél kell rövid várakozási időre számítani Röszkénél.

159 büntetőeljárást indult eddig: 37 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, 45 rémhírterjesztés miatt.

Elrendelt és érvényben lévő házi karanténok száma 14 325, az ellenőrzések száma 112 729, az üzleteket is folyamatosan ellenőrzik: 44 figyelmeztetést, 24 helyszíni bírságot, 64 feljelentést foganatosítottak. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy 744 főre nőtt hazánkban a vírussal fertőzöttek száma. Ismét négy fő a halálos áldozat, három férfi és egy nő, mind idősek voltak, valamennyien krónikus megbetegedésben szenvedtek, daganatos, szív-érrendszeri alapbetegség, illetve genetikai rendellenesség is fennállt náluk. 38 főre emelkedett az elhunytak száma. Felhívta a figyelmet, hogy az idős állampolgárokra, családtagjainkra fokozottan figyeljünk, mert magas kockázatot jelentenek.

A gyógyult személyek száma növekszik, 67 főt tudtak elengedni a kórházaikból.

Ebből két fő ugyan nem gyógyult meg, de a lélegeztető gépről már le tudták venni őket, mely a magyar ápolók áldozatos munkájának is köszönhető. Müller Cecília köszönetet mondott a szociális intézményekben dolgozó ápolóknak, nővéreknek, műszaki szakembereknek is, akik napról napra helytállnak és kulcsfontosságú szerepük van a járvány lassításában. A kormány új rendeletet alkotott, amely alapján az egészségügyi dolgozókon kívül a szociális intézményben dolgozókra is többletteher hárul. Innentől a 24 órás műszakkal, majd 48 órás pihenőidővel szeretnénk elviselhető terhet róni rájuk, ami megfelel a jelenlegi járványügyi helyzetnek – tájékoztatott a tiszti főorvos.

Az alapellátásban 522 ezer védőeszközt sikerült már eljuttatni, de további mennyiséget szeretnének ide juttatni.

Magyarország területének fertőzöttségéről a tiszti főorvos azt mondta: a vírus az ország egész területén jelen van, ám továbbra is magasan vezet Budapest és Pest megye, épp ezért a szabályok itt is továbbra is szigorúan betartandók. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ingyenes parkolás nem lazítást jelent, hanem a tömegközlekedés lehetőség szerinti elkerülését. Nagyon sok lett az autó a fővárosban, ez olyan érzést kelt, mintha nagyobb szabadságunk lenne az elmúlt időszakhoz képest, de ez nem így van.

Az ingyenes parkolás egy eszköz arra, hogy ne a tömegközlekedést vegyük igénybe. A szabályok nem lazultak, minden intézkedést be kell tartani

– jelentette ki a tiszti főorvos. A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva, miszerint az időjárási tényezők mennyire képesek befolyásolni a vírus terjedését Müller Cecília elmondta, nincs rá bizonyítékuk, hogy az időjárás bármi módon befolyásolná a vírus terjedését. Amennyiben a kutatások később igazolják, hogy az influenzavírushoz hasonlóan szezonálissá válik a terjedés mechanizmusa, ezt visszamenő vizsgálat tudja majd igazolni. A New York Times cikke alapján WHO magyarországi vezetője szerint egy hónapja tömeges fertőzésben vagyunk. Müller Cecília szerint folyamatos szakmai kapcsolatban vannak a WHO magyar vezetőjével, így nehéz elhinni, hogy bármi olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a valóságot, vagy ami nem a magyarországi viszonyoknak megfelelő helyzetet tükröz. „A New York Times-nak sok dolga lehet otthon, van ott most éppen elég probléma ahhoz, hogy azzal foglalkozzanak. A magyar járványügyi feladatokat, annak kezelését bízzák a magyar hatóságokra.” Kérdésre, miszerint mikortól tekinthetjük csoportos helyet tömegesnek a fertőzést, mik a feltételek, a tiszti főorvos azt válaszolna:

csoportos megbetegedésekről beszélünk, ha egyfajta közösségi terjedés van jelen, nem tudjuk beazonosítani, kik kitől kapta meg a betegséget.

A csoportos fertőzések időszakában a vírus csoportokon belül terjed, tömeges fertőzéseknél már beazonosíthatatlanul terjed a vírus, nem lehet azonosítani terjedését – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy – a jó idő beköszöntével sokan kirándulnak – tervezik-e a kirándulóhelyek szigorú ellenőrzését, Kiss Róbert elmondta, a magyar rendőrség és fővárosi rendőrség ellátja az ellenőrzési feladatokat. Nagyobb hangsúlyt kel fektetni az ellenőrzésre, főleg ott, ahol magasabb a magatartásszegés. A mai naptól fokozottan történik az ellenőrzés – jelentette be a rendőr alezredes. Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: az eljárásrend folyamatosan változik, de továbbra is a háziorvos értesíti a mentőszolgálatot, akik mintavételt vesznek és ezt küldik a laborba. Kiss Róbert felidézte, szerdán fog javaslatot tenni az Operatív Törzs, hogy a kijárási korlátozást enyhítik, fenntartják vagy szigorítják, ehhez folyamatosan elemzik az adatokat. Arról is beszélt, hogy mindennap finomítanak a határforgalom megoldásain, de a tranzitfolyosókat továbbra is ellenőrzik. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a dohányzás krónikus hörghurutot okoz, épp ezért a dohányosok fokozottabban vannak kitéve a koronavírus-fertőzésnek is.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.