Operatív törzs: nincs bizonyíték arra, hogy a meleg idő csökkentené a járvány terjedését

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rendőrség továbbra is azt tapasztalja, hogy a jó idő beálltával egyre többen megszegik a kijárási korlátozás szabályait – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a fővárosi rendőrök jelentése alapján szombathoz képest vasárnap a duplájára nőtt a szankciók száma, összesen 614 esetben kellett intézkedniük. – Ismételten szeretnénk kérni a budapesti lakosságot, hogy szigorúbb mértékben tartsák be a szabályokat – kérte a rendőr alezredes.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből látszik, hogy a rendőröknek a járvány idején több szolgálatot kell teljesíteni, épp ezért részletesen szabályozzák a rendőrség munkáját.

Felidézte, hogy a járvány lassítása érdekében a kormányrendelet menetesítette a gépjárműveket a parkolási díj megfizetése alól. Ez nem azt jelenti, hogy a közterületekre hívják az embereket – tette hozzá.

Határforgalom ellenőrzése zajlik, csak a teherforgalom belépőjénél kell rövid várakozási időre számítani Röszkénél.

159 büntetőeljárást indult eddig: 37 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, 45 rémhírterjesztés miatt.

Elrendelt és érvényben lévő házi karanténok száma 14 325, az ellenőrzések száma 112 729, az üzleteket is folyamatosan ellenőrzik: 44 figyelmeztetést, 24 helyszíni bírságot, 64 feljelentést foganatosítottak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy 744 főre nőtt hazánkban a vírussal fertőzöttek száma. Ismét négy fő a halálos áldozat, három férfi és egy nő, mind idősek voltak, valamennyien krónikus megbetegedésben szenvedtek, daganatos, szív-érrendszeri alapbetegség, illetve genetikai rendellenesség is fennállt náluk. 38 főre emelkedett az elhunytak száma.

Felhívta a figyelmet, hogy az idős állampolgárokra, családtagjainkra fokozottan figyeljünk, mert magas kockázatot jelentenek.

A gyógyult személyek száma növekszik, 67 főt tudtak elengedni a kórházaikból.

Ebből két fő ugyan nem gyógyult meg, de a lélegeztető gépről már le tudták venni őket, mely a magyar ápolók áldozatos munkájának is köszönhető.

Müller Cecília köszönetet mondott a szociális intézményekben dolgozó ápolóknak, nővéreknek, műszaki szakembereknek is, akik napról napra helytállnak és kulcsfontosságú szerepük van a járvány lassításában.

A kormány új rendeletet alkotott, amely alapján az egészségügyi dolgozókon kívül a szociális intézményben dolgozókra is többletteher hárul. Innentől a 24 órás műszakkal, majd 48 órás pihenőidővel szeretnénk elviselhető terhet róni rájuk, ami megfelel a jelenlegi járványügyi helyzetnek – tájékoztatott a tiszti főorvos.

Az alapellátásban 522 ezer védőeszközt sikerült már eljuttatni, de további mennyiséget szeretnének ide juttatni.

Magyarország területének fertőzöttségéről a tiszti főorvos azt mondta: a vírus az ország egész területén jelen van, ám továbbra is magasan vezet Budapest és Pest megye, épp ezért a szabályok itt is továbbra is szigorúan betartandók. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ingyenes parkolás nem lazítást jelent, hanem a tömegközlekedés lehetőség szerinti elkerülését.

Nagyon sok lett az autó a fővárosban, ez olyan érzést kelt, mintha nagyobb szabadságunk lenne az elmúlt időszakhoz képest, de ez nem így van.

Az ingyenes parkolás egy eszköz arra, hogy ne a tömegközlekedést vegyük igénybe. A szabályok nem lazultak, minden intézkedést be kell tartani

– jelentette ki a tiszti főorvos.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva, miszerint az időjárási tényezők mennyire képesek befolyásolni a vírus terjedését Müller Cecília elmondta, nincs rá bizonyítékuk, hogy az időjárás bármi módon befolyásolná a vírus terjedését. Amennyiben a kutatások később igazolják, hogy az influenzavírushoz hasonlóan szezonálissá válik a terjedés mechanizmusa, ezt visszamenő vizsgálat tudja majd igazolni.

A New York Times cikke alapján WHO magyarországi vezetője szerint egy hónapja tömeges fertőzésben vagyunk. Müller Cecília szerint folyamatos szakmai kapcsolatban vannak a WHO magyar vezetőjével, így nehéz elhinni, hogy bármi olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a valóságot, vagy ami nem a magyarországi viszonyoknak megfelelő helyzetet tükröz. „A New York Times-nak sok dolga lehet otthon, van ott most éppen elég probléma ahhoz, hogy azzal foglalkozzanak. A magyar járványügyi feladatokat, annak kezelését bízzák a magyar hatóságokra.”

Kérdésre, miszerint mikortól tekinthetjük csoportos helyet tömegesnek a fertőzést, mik a feltételek, a tiszti főorvos azt válaszolna:

csoportos megbetegedésekről beszélünk, ha egyfajta közösségi terjedés van jelen, nem tudjuk beazonosítani, kik kitől kapta meg a betegséget.

A csoportos fertőzések időszakában a vírus csoportokon belül terjed, tömeges fertőzéseknél már beazonosíthatatlanul terjed a vírus, nem lehet azonosítani terjedését – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy – a jó idő beköszöntével sokan kirándulnak – tervezik-e a kirándulóhelyek szigorú ellenőrzését, Kiss Róbert elmondta, a magyar rendőrség és fővárosi rendőrség ellátja az ellenőrzési feladatokat. Nagyobb hangsúlyt kel fektetni az ellenőrzésre, főleg ott, ahol magasabb a magatartásszegés. A mai naptól fokozottan történik az ellenőrzés – jelentette be a rendőr alezredes.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: az eljárásrend folyamatosan változik, de továbbra is a háziorvos értesíti a mentőszolgálatot, akik mintavételt vesznek és ezt küldik a laborba.

Kiss Róbert felidézte, szerdán fog javaslatot tenni az Operatív Törzs, hogy a kijárási korlátozást enyhítik, fenntartják vagy szigorítják, ehhez folyamatosan elemzik az adatokat. Arról is beszélt, hogy mindennap finomítanak a határforgalom megoldásain, de a tranzitfolyosókat továbbra is ellenőrzik.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a dohányzás krónikus hörghurutot okoz, épp ezért a dohányosok fokozottabban vannak kitéve a koronavírus-fertőzésnek is.

(M1, MN)

Előző sztori

Újabb szegedi bölcsődét újítanak fel

Következő sztori

Ismét égett a nádas a Bika-tónál

Legutóbbi hasonló cikkek