Írjon nekünk

Közélet

Operatív törzs: félő, hogy berobban a járvány Budapesten

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Az elmúlt napon 733 főre nőtt a hazánkban laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírusos betegek száma és elhunyt két újabb nyolcvan év feletti idős beteg is, így 34-re nőtt az áldozatok száma – közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

– Ugyanakkor már 66-an meggyógyultak a betegségből, ők elhagyhatták a kórházat és igazoltan negatív lett a laboratóriumi tesztjük – tette hozzá Müller Cecília. Már 21 250 igazolt laboratóriumi vizsgálat készült a Nemzeti Népegészségügyi Központban és az általa kijelölt laboratóriumokban.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet: egyértelmű, hogy a legtöbb fertőzött – 42 százalék – a fővárosban van, Pest megyét is beleszámítva pedig 62 százalék van itt az ország összes igazolt fertőzöttje közül. Vagyis itt halmozódást regisztráltunk, nagy a kockázata annak, hogy Budapesten berobban a járvány, épp ezért fokozott fegyelmezettséget és együttműködést kért mindenkitől Müller Cecília.

– Azt tapasztaljuk, hogy sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozásokat, az idősek ha tehetik, továbbra is maradjanak otthon, és valóban csak akkor menjenek ki a lakásban, ha valóban nincs más lehetőség – hangsúlyozta.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, a főváros több pontján csoportképző helyeket azonosítottak, csak tegnap 301 szankciót kellett hozniuk a kijárási korlátozással összefüggésben. Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatban is jellemzően a fővárosban szegik meg a szabályokat: 64-ből 41 feljelentés itt született.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: húsvéthoz közeledve valóban több vásárlóra számítanak. Javasolta, hogy csak olyan árut vegyünk le a polcról, amelyen nem látunk külső szennyeződést és ne tapogassuk végig a termékeket. A vásárlóknak nem szükséges a gumikesztyű használata a vásárlás közben, viszont utána indokolt egy azonnali kézfertőtlenítés, majd hazaérve első dolgunk a szappanos kézmosás legyen – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília arra kérte a fiatalokat, hogy a csoportosulásokat szintén kerüljék el. – Az igaz, hogy az esetükben vélhetően enyhébben zajlik le a betegség, de ők is a járvány terjesztői lehetnek – emelte ki Müller.

Hozzátette: kéri, hogy mindenki figyeljen a másfél méteres távolságra. A tiszti főorvos szerint nagyobb fegyelmezettségre van szükség. – Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor egy robbanás elébe nézünk – mondta az esetszámmal kapcsolatban a tisztifőorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes kiemelte: tegnap 7 repülőgépen 4 millió szájmaszk és más felszerelések érkeztek hazánkba. A tegnapi napon több mint 200 magyar érkezett haza Tirolból. Az elrendelt házi karanténok száma 13 435. A rendőri ellenőrzések száma 103 305.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: ha mások számára vásárolunk be, akkor azt úgy oldjuk meg, hogy

a lehető legkisebb veszélynek tegyük ki a körülöttünk lévőket.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország területén már számos kórházban ápolnak koronavírusos betegeket.

A kijárási tilalmat lazábban vevő állampolgárok, és az eddig kiszabott bírságok kapcsán Kiss Róbert elmondta: a rendőri intézkedéseknek jogszerűnek, szakszerűnek és arányosnak kell lennie, valamint rendőri beavatkozásra csak akkor kerülhet sor, ha arra okot adó esemény történik. Kiss szerint

az idő előrehaladtával a lakosság türelme is fogy, a kijárással kapcsolatos magatartási szabályokat egyre többen szegik meg.

Az alezredes szerint eddig elégséges számú rendőrt vezényeltek a közterületekre, ám folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket és szükség esetén növelni tudják a járőrök számát.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e kötelezővé tenni a maszk viselését, Müller Cecília azt mondta:

alapvetés, hogyha valaki beteg, az ne menjen emberek közé, hanem hívja fel a háziorvosát,

aki döntést hoz a további lépésekről. Ha viszont valaki nem beteg, de a maszk növeli a biztonságérzetét, az viselheti, viszont helyesen tegye.

A laboratóriumok számának növelése kapcsán a tiszti főorvos azt mondta: egyelőre bírják a napi tesztmennyiséget a most kijelölt intézmények, de természetesen bővíthető a számuk.

Csoportosulásokat, családi összejöveteleket ne tartsanak saját kertben sem

– figyelmeztetett újra Müller Cecília. Hozzátette, az egy háztartásban élők természetesen kimehetnek az udvarra.

A szappanos kézmosás jelentősége, hogy ezzel mindenféle szennyeződést le tudnak mosni, de ezt

ne lavórban tegyék, hanem mindenképpen folyóvíznél, majd papírtörlővel töröljék szárazra a kezüket

– sorolta a szakember. Hozzátette: a folyékony szappan ajánlottabb és azon belül is érdemes fertőtlenítő hatásút választani.

Arra a kérdésre, hogy lenne-e értelme a korlátozó intézkedések enyhítésére, Kiss Róbert azt mondta: az eddig hozott szigorításokat ugyanúgy be kell tartani továbbra is, mivel ez mindegyikünk közös érdeke.

Az operatív törzs szerdán fog javaslatot adni a kormánynak, hogy az eddigi korlátozásokat enyhítsék, fenntartsák vagy szigorítsák.

Müller Cecília szerint számos gyógyszerkísérlet folyik a világban és hazánkban is. A koronavírusos esetek kezelése kapcsán az úgynevezett koronavírus-kézikönyvben ajánlott kezelési módot alkalmazzák.

A tiszti főorvos szerint

a stressz növeli a kockázatokat, hiszen az immunrendszer és a hormonrendszer befolyásolásával rontja az egészséget.

A stressz csökkentésében fontos szerepe lehet az otthoni tornának, amely mentálisan és fizikálisan is segít.

A tiszti főorvos az egészségügyi dolgozók megfertőződésével kapcsolatban kiemelte: Magyarországon nincs több beteg a körükben a globális átlaghoz képest. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, fontos az egyéni védőfelszerelések viselése.

– Harc folyik a világban a védőfelszerelésekért

– emlékeztetett Müller Cecília, aki szerint Magyarország jól áll, az elmúlt napokban ellátták a kórházakat, és megkezdődött a védőfelszerelések szállítása az alapellátásba is.

Az úgynevezett BCG-oltásokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, még nem igazolt, hogy lenne kedvező hatásuk a koronavírussal szemben, de

ha így lenne, hazánk előnybe kerülne, hiszen ez nálunk kötelező oltás 1953-tól kezdve.

Valóban vannak olyan kórházak, amelyek járványügyi zárlat alatt vannak, hiszen több intézményben is kezelnek már súlyos tünetekben szenvedő koronavírusos betegeket. Ilyenkor másik intézményben történik az újabb fertőzöttek felvétele, erről természetesen tájékoztatják az országos mentőszolgálatot is – összegezte a tiszti főorvos.

(M1, MN)

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Tovább olvasom

Közélet

Csapatkapitányával és edzőjével is hosszabbított a Szeged-Csanád GA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Közélet

Június 2-től oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Marad a digitális oktatás a tanévben, de igény szerint egyéni felkészítés, kiscsoportos felzárkóztat tarthatnak igény és szükség szerint. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Közélet

Kincs: komoly segítség a szülőknek a nyári tábor

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál