/

Az idősotthonokban is felütötte fejét a betegség

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt 24 órában 11 embertársunktól kellett búcsút venni, és 78 fővel nőtt a fertőzöttek száma. Így már 895-re emelkedett a megbetegedettek száma. Az elhunytak közt van egy 49 éves férfi is, aki más krónikus betegségekben is szenvedett. Már 94-en vannak, akik gyógyultan otthonukba távozhattak – számolt be az országos tiszti főorvos az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Sajnos az idősotthonokban is felütötte a fejét a betegség, a Pesti úti intézményben négyre emelkedett az elhunytak száma – közölte Müller Cecília, aki figyelmeztetett a szociális intézményekben a látogatási tilalom fokozott betartására.

A szakember újra felhívta a figyelmet a látogatási tilalom szigorú betartására, ez a húsvét idejére is vonatkozik. Emlékeztetett,

a vírus az egész országban jelen van, de továbbra is Budapest és Pest megye adja a fertőzöttek kétharmadát, de valamennyi település érintett lehet.

Az egészségügyi ellátásra külön is fókuszálni kell a szociális otthonokban, erre külön is ellenőrzést rendelnek el, hogy folyamatosan figyeljék a bent lakók állapotát – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes aszerint a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályszegések száma emelkedik Budapesten és országszerte is, eddig 5998 esetben kellett szankcionálnia a rendőrségnek.

A rendőrség tegnap négy emberrel szemben indított eljárást, amiért 23 millió forintot vettek át egy személytől kézfertőtlenítő gyártására, ám erre a célra alkalmatlan szert állítottak elő. Kezdeményezték a letartóztatásukat – ismertette.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta, a szociális intézményekben az egészségügyi ellátásra nagyobb figyelmet fognak fordítani, de az összes többi szabályt is ellenőrizni fogják.

Szintén a lap kérdésére válaszolva a tiszti főorvos azt mondta, a többi országban kellő mennyiségű tapasztalat gyűlt össze,

eddig egy helyen sem volt elkerülhető a tömeges megbetegedések szakasza, ami abból fakad, hogy minden megfertőződött személy 2-3 főnek adja tovább a kórt. A nagyszámú megbetegedések létrejöttét természetesen próbáljuk elkerülni a korlátozó intézkedésekkel – tette hozzá.

Kiss Róbert azt mondta, állampolgári bejelentésre a rendőrök kiérkeznek a helyszínre,

ha valaki azt látja, hogy a szomszédja csoportos találkozókat szervez vagy más módon szegi meg a korlátozó intézkedéseket, bejelentést a tehet 112-es számon

– tájékoztatott.

Szintén újságírói kérdésre elhangzott:

a mentősök a gyorstesztek mellett a másik módszert, a laboratóriumi vizsgálatot is használják.

Müller Cecília közölte,

a fekvőbetegek ellátását végző intézmények kapacitásnövelése, átstrukturálása folyamatosan, a helyzetnek megfelelően változik.

Ugyanez vonatkozik a járványkórházak kijelölésére is. Hangsúlyozta, a sürgősségi ellátásokat továbbra is el kell végezni, ha nem ezt tapasztalják, forduljanak az illetékes szervekhez.

A tiszti főorvos kiemelte, hogy a háziorvosi rendszer hiba nélkül működik. Elmondta azt is, hogy apró változások észlelhetők a vírus genetikai állományában, ám ez nem befolyásolja a fertőződést.

Kérdésre válaszolva a szakember azt mondta:

virológus szakemberek figyelik a vírus változásait, de ez nincs jelentőséggel a fertőzőképességére, illetve a járvány terjedésére.

A rémhírterjesztés nemcsak különleges jogrendi időszakban, hanem békeidőszakban is bűncselekménynek minősül – húzta alá a rendőr alezredes. Példaként említette azt az álhírt, hogy Budapest kivezető útjait lezárták, ami jelentős rendőri erőt foglalt le, holott ez nem lett volna szükséges.

Az álhírterjesztőket mostantól súlyosabb szankciókkal büntetik

– tette hozzá.

Tegnap egy újabb, nyolcadik laboratóriumot is kijelöltek, és négy egyetem is végez laborvizsgálatokat – számolt be az országos tiszti főorvos. Elmondta azt is, hogy a főváros és Pest megye a leginkább érintett, aminek az a háttere, hogy ez a legsűrűbben lakott régió, és itt van a legtöbb intézmény. A második legtöbb fertőzött a Nyírségben és a határok mentén van – tette hozzá.

Az elvált szülők gyermekeikkel tarthatják a kapcsolatot, de a látogatás módjáról a feleknek kell megállapodniuk

– jelentette ki Kiss Róbert.

(M1. MN)

Előző sztori

Novák Katalin: A családokat segítjük a járvány idején is

Következő sztori

A makói tanyavilág sem marad ki a fejlesztésekből

Legutóbbi hasonló cikkek