Közélet

Növelik az idősek anyagi biztonságát

Növelik az idősek anyagi biztonságát

2020. április 24., péntek
Növelik az idősek anyagi biztonságát

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az idősekre fokozott figyelmet kell fordítani, mert nagy veszélynek vannak kitéve.

Ez a védelem anyagi biztonságot is jelent,

ezért döntött a kormány, hogy visszavezeti a 13. havi nyugdíjat, amelyet az előző kormányok elvettek a 2008-as válság során.

Ezt a juttatást fokozatosan vezetik vissza, amely jövőre 70 milliárd pluszkiadást jelent. 2024-re pedig 280 milliárd forinttal fognak többet fordítani nyugdíjasokra.

Rétvári Bence szerint nem volt természetes 2008 környékén a nyugdíjasokra irányuló figyelem. A vizitdíj, a kórházi napidíj okozott nehézségeket el lehet képzelni, hogy mit okozhattak volna egy járvány idején, ha ezek a rossz döntések megmaradtak volna.

2008 előtt tizenötször emeltek adót, rezsit, messze az átlag feletti volt Európában a nyugdíjasok elszegényedése. Ma ez már nincs így, tisztelettel tartozunk a szüleink, az idősebb korosztály felé. – Egyszerűsítettük a gyógyszerek felírási lehetőségeit, és kiváltási szabályokat is – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: ezáltal nem kell sem az orvoshoz, sem a patikába elmenniük az időseknek. A kereskedelmi egységekben külön idősávban vásárolhatnak az idősek. A népegészségügyi központ külön telefonszámon ad tájékoztatást az időseknek, az önkormányzatok pedig segítenek a bevásárlásban. Az idősotthonok sokkal szigorúbb a higiénés szabályokkal működhetnek, 2 millió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt osztanak szét ezekben az intézményekben. – 2010-ben azt ígértük, hogy megóvjuk a nyugdíjak értékét, ezt meg is tettük – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: olyan nyugdíjrendszert dolgoztak ki, amely ezt garantálja, és több mint 10 százalékkal növelték a nyugdíjak vásárlóértékét. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, az utóbbi 24 órában 2383 főre nőtt a fertőzöttek száma. 11 állampolgár hunyt el tegnap, ezzel 250-re nőtt azoknak a száma, akik a koronavírus következtében haltak meg. 99,9 százalékuk idős beteg volt, de voltak fiatalabbak is az elhunytak között, akik mindannyian súlyos krónikus, magas kockázatú megbetegedéssel kerültek kórházba.

Örvendetes viszont a gyógyulási arány: 401 betegről teljes mértékben kimondható a teljes gyógyulás. A laborminták száma is növekszik: 58 251 embert vizsgáltak meg, 877 beteg, van kórházban, 61 fő lélegeztetőgépre szorul, de sokakat már levettek a gépről.

A gyógyítással kapcsolatban Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy folyamatosan zajlanak a kutatások, többen is fáradoznak az oltóanyag és a gyógyszerek előállításán. Emlékeztetett: Magyarország évtizedekre visszamenőleg komoly átoltottsággal rendelkezik, amely tucatnyi betegség ellen véd. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere kezdeményezte egy kutatási terv készítést a járvány kezdetén, amelynek egyik eredménye, hogy a tegnapi napon beadtak egy súlyos állapotú betegek részére készült vérplazmát, amelyet egy felgyógyult betegből nyertek. Ez nagy bizakodásra ad okot – emelte ki Müller Cecília. A tiszti főorvos kifejtette: a betegek három részletben kapják meg a teljes vérplazma-mennyiséget, kíváncsian várják, hogy milyen lesz az eredményesség. Ez egy passzív immunizáció: ha valaki átesik a betegségen, akkor a szervezete ellenanyagot termel, ami a vérplazmában kimutatható. Ezzel egy kész ellenanyagot kaphatnak, akik betegek és nem kell arra várniuk, hogy a szervezetük saját maga termeljen ellenanyagot – ismertette. Müller Cecília a Riposzt kérdésére elmondta, a közvetlen fogyasztásra kerülő élelmiszerekkel kapcsolatban ügyelni kell a csomagolásra, a kiszolgálásra. A pékárut csipesszel, fedett pultról kell kiadni, és ellenőrizni kell, hogy a vásárló se fogja meg kézzel. A kereskedőknek, eladóknak ajánlott a kesztyű és a maszk viselése, puszta kézzel nem foghatnak meg élelmiszert, nem szeletelhetnek húst, felvágottat. Ajánlatos más embernek végezni a kiszolgálást és a készpénzkezelést, amennyiben ez nem oldható meg, védőkesztyűt kell cserélni a kiszolgálás és a készpénz elvétele között.

Azok az élelmiszereket, amelyeket normál esetben is higiéniai, vagy főzéstechnikai eljárást követően fogyasztunk, nem veszélyesek a fertőzés szempontjából a kereskedelemben, otthon viszont nem árt odafigyelni a megelőzésre.
A HVG kérdésére Rétvári Bence államtitkár válaszolt: Budapest hozott rendeletet április 27-től a maszkok viselésére a fővárosi tömegközlekedésben és a boltokban. Ezt a szabályt megalkotó önkormányzatnak kell betartatnia rendészek, polgárőrök bevonásával. Az üzletekre nem lehet ráterhelni ezt a feladatot, az ellenőrzést a rendelet megalkotójának kell megszerveznie.
Lakatos Tibor rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette, hogy Hegyeshalom megnyílt a Magyarország és Ausztria között ingázók számára. A két ország külügyminisztere megegyezett abban, hogy ezt a határátkelőt is használhatják az ingázók, akár a mezőgazdasági gépeket is átkelhetnek. A munkatársaim hétvégén több szabályszegéssel találkoznak, mint hétköznap – ismertette Lakatos Tibor. Hozzátette: kéri az embereket, hogy tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessenek másokat és saját magukat!
Az alezredes arról is beszélt, hogy a hétvégére ismét felhatalmazást kapnak a polgármesterek, hogy szabályozzák saját településük közterület-használatát.
Müller Cecília országos tiszti főorvos a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva kiemelte: a vérplazmás kezelés csak betegek esetében használható, megelőzésre nem alkalmas. Újságírói kérdésre megerősítette: tudnak róla, hogy a tatabányai kórházban 29 dolgozó esett ki a munkából megfertőződés, vagy karanténba kerülés miatt. – A tegnap esti legutolsó bejelentés szerint a főigazgató tud gondoskodni az akut betegek ellátásáról. Az érintett osztályok lezárásra kerültek – tájékoztatott a tiszti főorvos. A kiskunhalasi mobil járványkórház elkészült és felkészült betegek fogadására. Bármelyik napon megkezdheti a tevékenységét, amikor indokolttá válik – tájékoztatott Müller Cecília. (M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.