Egészség

Novák Katalin: A családokat segítjük a járvány idején is

Novák Katalin: A családokat segítjük a járvány idején is

2020. április 8., szerda
Novák Katalin: A családokat segítjük a járvány idején is

A koronavírus-járvány idején is folytatja a családok támogatását a kormány – jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Operatív Törzs ülése előtti szerdai sajtótájékoztatón.

Mint mondta,

a koronavírus-járvány minden családot érint, nehézséget jelent, hogy a gyerekek otthon vannak, tanulni kell velük a szülőknek, és közben dolgozniuk is kell.

A kormány 2010 óta dolgozik azon, hogy könnyebb legyen családot alapítani és többen tudtak megtakarításokat félretenni:

a demográfiai adatokon is látszik, hogy meglett a családközpontú politika eredménye, növekedett a házasságkötések és a gyermekvállalások száma.

A magyar családok érdekében tett intézkedéseket öt pontban foglalta össze az államtitkár. Az első, hogy megvédik a családtámogatásokat, így megmaradt például a csok, az autóvásárlási kedvezmény és a bölcsődéket is tovább építik.

A családvédelmi akcióterven keresztül 800 milliárd forintot juttattak a családoknak.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a kormány a munkahelyek megőrzését tartja elsődlegesnek, ezért

26 munkakörben vezettek be járulékmentességet, ami 90 ezer családot érint.

– Átképzési programok, felnőtt diákhitel, kedvezményes kamatozású vállalkozói hitelek, a SZÉP-kártya összegének jelentős megemelése – sorolta Novák Katalin, hozzátéve:

gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak a szülőknek, akik nem tudnak otthonról dolgozni.

A veszélyhelyzet átvészelését hitelfizetési moratóriummal is segítik, ami vonatkozik a babaváró és a csok-hitelekre is. Novák Katalin elmondta:

a veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a gyes, gyed és gyet támogatásait, ez 15 ezer család életét könnyíti meg.

A gyermekek otthongondozási díját megemelték, mostantól a szakértők online vagy telefonon állapítják meg a támogatás szükségességét. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is egyszerűsítették, a veszélyhelyzet utáni hatvan napig még meg tudják kötni a szerződést, ha már megkapták. A fiatalok támogatásáról elmondta:

a diákhiteleket nem kell törleszteni december 31-ig, ezeket a könnyítéseket nem kell külön igényelni, csak azt kell jelezni ha valaki továbbra is fizetni szeretné.

Emellett bevezettek egy új diákhitel lehetőséget, ami félmillió forint hitelt jelent a rendkívüli helyzetre.

A nyelvvizsga-kötelezettséget is felfüggesztették, így a diploma megszerzéséhez erre most nincs szükség.

Az idősekről sem feledkeztünk meg – folytatta –, ezért igyekeznek mindent megtenni az ő biztonságukért.

Egyszerűsítették a receptek kiváltásának módját, az ügyintézéseknél sem kell személyesen jelen lenni, az okmányok érvényessége meghosszabbodik.

A veszélyhelyzet alatt nem kell senkinek aggódni, hogy bármilyen támogatástól elesne, amiért nem tud személyesen ügyet intézni. A tizenharmadik havi nyugdíjat fokozatosan visszaadjuk az időseknek – idézte fel Novák Katalin.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.