Szórakozás

Különleges karanténvideót készített a szegedi nyolcharsonás zenekar

Különleges karanténvideót készített a szegedi nyolcharsonás zenekar

2020. április 28., kedd
Különleges karanténvideót készített a szegedi nyolcharsonás zenekar

Speciális karanténvideót készített Szeged nyolc harsonából álló együttese, a Trombone Szeged. Gyivicsán György, a zenekar vezetője elmondta, a koronavírus miatt különleges helyzetbe kerültek a zenészek, ugyanakkor a karanténban lehetőségük nyílik új dolgok kipróbálására.

Gyivicsán György életében fontos szerepet játszik a zene, hiszen 14 évig tanított az SZTE Zeneművészeti Karán, jelenleg pedig a Budapesti Zeneakadémia harsona tanszakának a tanára. A Szegeden töltött évei alatt rendszeresen játszott közösen növendékeivel, 4–5 évvel ezelőtt pedig úgy döntött, hogy megalakít egy ritka formációjú, nyolc harsonásból álló együttest. – Sokkal több lehetőség van egy ilyen kamaracsapatban, mint hogy egyetemi órák keretein belül gyakoroljuk együtt a zenélést. A legjobb növendékeimmel állandósítottuk a tagokat – fogalmazott a zenekar vezetője.

Kiemelte, azóta a tanítványok már profi zenészekké váltak, van, aki a Budapesti Operaház Zenekarában játszik, van, aki a Berlini Rádiózenekarban, sőt akad olyan is, aki a Katari Filharmonikusok tagja.

– Rengeteg hangszerelést készítettünk, darabokat írattunk magunknak, 4 CD-lemezünk is megjelent, és mára a világ legrangosabb harsonás fesztiváljainak vagyunk állandó sztárvendégei.

A szegedi kötődés továbbra sem szűnt meg, hiszen egyik tagunk szegedi, és egy másik tagunk vette át utánam a szegedi harsona tanszak irányítását az egyetemen – ecsetelte Gyivicsán.

Elmondta, a jelenlegi járványhelyzetben zenészek helyzete különösen speciális. – Normális helyzetben a kész produkciót közönség előtt mutatjuk be, és bár van egyéni gyakorlás, a próbák közösen zajlanak, szóval egészen rendkívüli kihívásokat teremt ez a számunkra. Ekkor gondoltuk azt, hogy megpróbálkozunk egy karanténvideóval. A zenekar vezetője megemlítette, az elektronikus hangszereken megszólaltatott hang minden esetben pont ugyanolyan lesz, viszont egy akusztikus hangszeren a művész képes akár százféleképpen megszólaltatni ugyanazt az egy hangot. Hozzátette, a megszólaltatás sokszor attól függ, hogy a vele együtt játszók hogyan teszik ezt. – Mindenki odafigyel a másikra, ez elég összetett dolog mindenki részéről, és még csak egy hangról beszéltünk. Ezek után el lehet képzelni, hogy mennyire nehéz és mennyire más, mint amit eddig csináltunk – fejtette ki álláspontját.

A videó létrejöttével kapcsolatban elmondta, mindenki egyesével, külön-külön vette fel a saját szólamát otthon, majd ő maga vágta össze kész produkcióvá. – Úgy hisszük, hogy ezekből is tanulunk és mire minden visszaáll a normális kerékvágásba, addigra még magasabb szinten tudjuk művelni azt, amit tudunk: a közös zenélést közönség előtt, amit már nagyon várunk – zárta gondolatait.

Új lehetőséget teremt a karantén

– Ez a helyzet arra is jó, hogy olyan dolgokkal próbálkozzunk, amire egyébként nem nagyon van időnk. Engem személy szerint mindig is érdekelt a hangrögzítés, stúdiómunka, úgyhogy nem volt kérdés, belevágtunk mi is, hiszen sokan készítenek manapság ilyen jellegű videókat. Szerettük volna igényesre megcsinálni, reméljük ez sikerült is – mondta a videó kapcsán Gyivicsán György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.