Novemberi Szerencsenapok Extra
//

Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését kérte csütörtökön az Országgyűléstől Polt Péter legfőbb ügyész.

A Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya közölte a Magyar Nemzettel, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Boldog István (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség eljárást folytat hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. Az eljárás adatai szerint a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán felmerült, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el.

A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült. Az eljárás adatai szerint Boldog István országgyűlési képviselő a cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Boldog István országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás Boldog István országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

A legfőbb ügyész – a rongálás vétsége miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Kálló Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére is.

Az eljárás adatai szerint az európai parlamenti választások előtt, 2019. május 24-én Kálló Gergely három társával a Budapest közterületein tizennyolc darab hirdetőoszlopra, valamint nyolc hirdetőtáblára kihelyezett választási plakátokat festékszóró spray-vel megrongálta, amellyel 284.480 forint kárt okozott.

A nyomozás a BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitánysága előtt indult, amelynek során 2019. október 21-én Kálló Gergelyt kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Kálló Gergelyt a február 16-án tartott időközi választáson országgyűlési képviselővé választották Dunaújvárosban, ezért a nyomozást a rendőrség a Budapesti Regionális Nyomozó ügyészséghez tette át.

Előző sztori

Gomolyognak a felhők, de csapadék nem lesz

Következő sztori

Teljes kijárási tilalmat vezetnek be Szerbiában

Legutóbbi hasonló cikkek