Közélet

Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

2020. április 2., csütörtök
Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

Két országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését kérte csütörtökön az Országgyűléstől Polt Péter legfőbb ügyész.

A Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya közölte a Magyar Nemzettel, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Boldog István (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség eljárást folytat hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. Az eljárás adatai szerint a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán felmerült, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el.

A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült. Az eljárás adatai szerint Boldog István országgyűlési képviselő a cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Boldog István országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás Boldog István országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

A legfőbb ügyész – a rongálás vétsége miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Kálló Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére is.

Az eljárás adatai szerint az európai parlamenti választások előtt, 2019. május 24-én Kálló Gergely három társával a Budapest közterületein tizennyolc darab hirdetőoszlopra, valamint nyolc hirdetőtáblára kihelyezett választási plakátokat festékszóró spray-vel megrongálta, amellyel 284.480 forint kárt okozott. A nyomozás a BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitánysága előtt indult, amelynek során 2019. október 21-én Kálló Gergelyt kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Kálló Gergelyt a február 16-án tartott időközi választáson országgyűlési képviselővé választották Dunaújvárosban, ezért a nyomozást a rendőrség a Budapesti Regionális Nyomozó ügyészséghez tette át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.