Közélet

A nagy kérdés Szegeden: edzeni vagy nem edzeni teremben

A nagy kérdés Szegeden: edzeni vagy nem edzeni teremben

2020. április 20., hétfő
A nagy kérdés Szegeden: edzeni vagy nem edzeni teremben

Hétfőn több, hetek óta zárva tartó szegedi edzőterem is megnyitotta kapuit. Az üzemeltetők között nincs egység, van, aki nem érzi veszélyesnek, ha a vendégek - betartva az előírásokat - együtt edzenek, de vannak, akik egyelőre kivárnak és nem kockáztatnak. A közösségi oldalakon rengeteg bejegyzésben vitatkoznak arról, hogy az edzőtermek nyitása veszélyes-e vagy sem, hetek óta központi téma - nem csak Szegeden - az edzeni vagy nem edzeni kérdése.

Bár központilag nem tiltották, és Szegeden is csak polgármesteri ajánlás született róla, a szegedi edzőtermek többsége a veszélyhelyzet kihirdetése után röviddel bezárt. Néhány terem ugyan fogadta a vendégeket, de a többség felfüggesztette az edzéseket. Helyzetük nem egyszerű, mert a bevétel elmaradása mellett az ott dolgozók (edzők, recepciósok, takarítók, masszőrök) megélhetése is kérdéses lett. Bár a veszélyhelyzet korántsem ért véget és a jelenlegi számítások szerint is 2 hét múlva tetőzhet a járvány Magyarországon, pénteken szinte egyszerre érkeztek a hírek a szegedi edzőtermek újranyitásról.

Az orvosok is megosztottak

Felelős döntés volt az edzőtermek tulajdonosaitól, hogy bezárták az üzleteket. Bár egy hónappal ezelőtt még kevesebb információnk volt a vírus tulajdonságairól, azt már akkor is lehetett tudni, hogy cseppfertőzéssel, testnedvekkel, inhalációval terjedhet írta lapunknak egy szegedi orvos nem sokkal a pénteki cikkünk megjelenése után. Hozzátette, hogy az edzőtermek esetében az intenzív testmozgás miatt a fent említett fertőzési módok még veszélyesebbek

Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy a termekben be lehet tartani a biztonságos másfél méteres távolságot és hiába a gondos fertőtlenítés, a korlátozott beengedés, képtelenség megoldani, hogy biztonságos legyen a testmozgás. A szabadtéri edzést, az otthoni testmozgást szinte kötelezőnek mondanám, de az edzőtermeket még hetekig zárva tartanám, még akkor is, ha dolgozónak és az edzeni vágyóknak is nehéz ez a helyzet – fogalmazott.

Külön kiemelte, hogy az orvosok is megosztottak a kérdésben. Ez utóbbit alátámasztja egy másik orvos véleménye is.

A kontrollált nyitást támogatom az edzőtermek esetében, szigorú előírásokat betartva mondta lapunknak Dr. Bartha László. Leszögezte, hogy az operatív törzs nem tiltotta a konditermek használatát, aminek nyilván megfelelő indoka van, ugyanakkor hangsúlyozták, be kell tartani a biztonsági előírásokat. Úgy gondolom, hogy biztonságosan akkor lehet edzőtermet nyitni, ha a személyzet megfelelő távolságot tart a vendégektől, létszámban, térben és időben is korlátozzák a terem használatát, valamint legalább 3 méteres távolságban edzenek egymástól. Fontos, hogy az eszközök használata előtt és után is fertőtlenítsük a kezünket és az eszközöket is. A fürdő és mellékhelység használatát nem engedném, ahogy a szaunát is zárva kell tartani, továbbá megfelelő távolságot biztosító közlekedési folyosót kell kialakítani és rendszeresen fertőtleníteni kell a légcserélő berendezéseket is. Szerinte az életkori korlátozásokat is fent kell tartani, azaz az idősebbek edzését is be kell tartani, amit ellenőrizni is kell az ott dolgozóknak. Kérdés, hogy mindennek hány edzőterem képes megfelelni és megtérül-e a nyitvatartás költsége. Ráadásul a szigorú szabályok a személyi edzők munkáját is szinte lehetetlenné teszik.

A szakma sem egységes

A péntekihez képest hétfőn már korántsem volt annyira egységes a kép a konditermeknél. Volt olyan terem, amelyik az ígértek szerint megnyitott, de nagyobb termek közül többen is zárva maradtak egyelőre további két hétre. Információink szerint a tulajdonosok folyamatosan egyeztetettek, de ahogy az orvosoknál, úgy a szakmában sem volt teljes az egyetértés. Ahogy írtuk, nemcsak a bevételt, hanem az ott dolgozók megélhetését is figyelembe kell venni. Egy nagyobb edzőterem 20-25 embernek ad munkát; a személyi edzők többsége elesett a bevételétől, csak kevesen tudják azt pótolni online tréninggel, vagy "távedzéssel". Az egyik edzőterem tulajdonosa hangsúlyozta, mindamellett, hogy személyes felelősséggel tartozik az ott edzők egészségéért, arra is gondolni kell, hogy a dolgozók nem tudnak megélni, a mozogni vágyók pedig jönnének edzeni, de nem tudnak, pedig nincs tiltás a termekre. Ahogy mondja, a helyzet nem egyszerű és nagyon nehéz meghozni a jó döntést. Azt írta, aki kinyitott, az most az nagyobb egészségügyi kockázatot vállalt mindezzel, akik pedig eddig sem zártak be, azok nem biztos, hogy jól és felelősen döntöttek.

A vendégek véleménye sem azonos

Ha a közösségi oldalakon egy-egy bejegyzés alá kattintunk, akkor ott az edzeni vágyok komoly "csatát" vívtak a nyitás helyességéről. Komoly véleménykülönbség van a nyitni és nem nyitni tábor között, a számokat tekintve valamivel többen (vagy hangosabban) ellenzik, mint amennyien támogatják a nyitást. Itt is hangsúlyos, hogy bár tiltás nincsen, az előírásokat egy teremben nagyon nehéz betartani, ezért nagyobb a veszélye a fertőzésnek is.          

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.