Közélet

Operatív törzs: egyelőre nem terveznek közterületi korlátozásokat

Operatív törzs: egyelőre nem terveznek közterületi korlátozásokat

2020. március 20., péntek
Operatív törzs: egyelőre nem terveznek közterületi korlátozásokat

– Rossz hírt hozott számunkra az elmúlt 24 óra. 85 főre növekedett a fertőzöttek száma, 12-vel emelkedett. Két krónikusan beteg felnőtt elhunyt, az egyikük 79, a másik pedig 68 éves volt. Ezzel már hárman haltak meg koronavírusban Magyarországon – tájékoztatott Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján, ami először online, újságírók jelenléte nélkül zajlott.

– Vannak olyan kockázati csoportok, akik nagyon érzékenyen reagálnak a betegségre. Önmagában az, hogy valaki idősebb, egy jelentős kockázati tényező. A krónikus betegségben szenvedő fiatalok is maradjanak otthon! Ezeknél a csoportoknál súlyosan lép fel a betegség – figyelmeztetett Müller Cecília. – Aki teheti, az tartson távolságot a másiktól – tette hozzá.

– Mindenki tegye meg azt, amit megtehet. A fiatalok ne bulizzanak, a külföldről hazatérők vonuljanak önként karanténba, aki teheti, az dolgozzon otthonról, az idősek is maradjanak otthon. Mindez mindenkitől áldozatot kíván – mondta az országos tisztifőorvos.

– Hét gyógyult beteg távozott már az egészségügyi intézményekből, két magyar és öt iráni állampolgár – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője elmondta, a korlátozó rendeletek továbbra is érvényben vannak. Arról tájékoztatott, hogy a Magyarországra belépő forgalomnál nincsen jelentős fennakadás, se a teher-, se a személyforgalomban. A csanádpalotai 25 kilométeres kamionsorral kapcsolatban kifejtette, hogy mindent megtesznek a kamionosok egészsége érdekében. – A Liszt Ferenc-repülőtéren 42 fő várakozik. Nekik a repülőtéren ágyakat, maszkokat és wifihozzáférést biztosítanak – tette hozzá. Róluk az ORFK dönt, ezért Lakatos Tibor arra kérte a várakozókat, hogy legyenek türelemmel, és a lehető leghumanitáriusabb módon járjanak el.

Szólt arról is, hogy 3506 ember van házi karanténban, és egyre többen szegik meg a karantén szabályait. 69 esetben állapítottak meg szabálysertést, 58 esetben feljelentést is tettek.

– Sokan próbálnak visszaélni a helyzettel, csalók próbálják átverni honfitársainkat – figyelmeztetett Lakatos Tibor. Több száz kérdés érkezett az újságíróktól. az Operatív Törzs tipizálta a kérdéseket, ez alapján válaszoltak. – Természetesen nem zárjuk be az időseket. Itt a tavasz, aki lakásban lakik, az nyisson ablakot. A családi házban lakók ha tehetik, a saját udvarukra menjenek ki, modern eszközökkel tartsák a kapcsolatot a hozzátartozóikkal – kérte az időseket Müller Cecília.

(M1, Origo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.