Közélet

Jó hír: laposodik a járványgörbe Magyarországon!

Jó hír: laposodik a járványgörbe Magyarországon!

2020. március 31., kedd
Jó hír: laposodik a járványgörbe Magyarországon!

A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek - emelte ki az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra változásait. 46 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma hazánkban, azaz jelenleg 492 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 478 magyar állampolgár. 37-en gyógyultak meg a fertőzésből, 61 fő tartózkodik jelenleg karanténban és 16 áldozata van a járványnak. Eddig 14 146 db mintavétel történt a korábban kijelölt laborokban. Müller Cecília elmondta, jelentősen nőni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma. Az országos tiszti főorvos szerint van okunk örömre is, mert 37-en már meggyógyultak a megbetegedésből. Hozzátette, újabb halálos áldozat is van, akinek korábbi krónikus alapbetegsége is volt, összesen 16-an hunytak el tehát a vírussal összefüggésben. Az eddig elhunytak közül a legtöbben szív-és érrendszeri betegségben, illetve daganatos betegségben szenvedtek – ismertette.

Akinek tehát van krónikus alapbetegsége, még inkább vigyázzon magára és kerülje a kontaktusokat – hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki segít kezelni a járványt, azaz laposodni segíti a járványgörbét. Hangsúlyozta, hogy a lakosság fegyelmezett magatartása jelentősen hozzájárult a járványgörbe ellaposításához. A tiszti főorvos arra is kitért, fontos, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt se fojtsák az emberek káros szenvedélyekbe a rossz érzéseiket, próbáljanak meg napirendet tartani, és szükség esetén forduljanak szakemberhez segítségért. Szavai szerint a gyermekek tájékoztatása és megnyugtatása is rendkívül fontos. A szülői kreativitás ilyenkor kiemelt szerepet kap a közös játékoknál. Tisztában vagyunk azzal, hogy a bezártság érzés nagyon nehéz – hangsúlyozta.

Nagyon figyeljünk arra, hogy milyen forrásokból tájékozódunk. Vannak, amelyek a félelmünket csak gerjesztik és növelik

– hívta fel a figyelmet. Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón arról beszélt, ma hatályba lépett a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos törvény. Szavai szerint

tegnap 82 kijelölt kórházba szállították ki a védőeszközöket és a mai napon ezt folytatják

a Waberers felajánlásának köszönhetően. A kórházparancsnokok megkezdték munkájukat, felvették a kapcsolatot a kórházigazgatókkal, megkezdték a készletek felmérését.

Teljeskörűen rendelkezésre áll a védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak

– hangsúlyozta Kiss Róbert. A kijárási korlátozásról azt mondta: 943 rendőri intézkedés fordult elő eddig, ennek jelentős része figyelmeztetés volt. Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat: eddig 9448 ilyen ellenőrzést végeztek. Müller Cecília a varrott maszkokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy minden egyes használata után legalább 60 fokon kell kimosni azokat. A tiszti főorvos arra is kitért, hogy

a kijárási tilalom azt is jelenti, hogy különleges indok hiányában senki nem változtathatja meg a lakhelyét jelenleg,

így például aki a nyaralójában tartózkodik, annak egyelőre ott kell maradnia. Az ünnep közeledtével elmondta, hogy a tojást érdemes vízben történő mosás után hipóval öblíteni, majd újból elmosni és száradni hagyni. A sonkát pedig megfelelő hőkezeléssel, sütve vagy főve ajánlott fogyasztani. Szólt arról is, minden egészségügyi intézmény a felkészülés különböző szakaszaiban van.

Míg a járvány elején elég volt a Dél-pesti Centrumkórház a koronavírussal fertőzöttek ellátására, azóta beléptek a megyei infektológiai osztályok is és folyamatosan bővítik az ágykapacitásokat.

A maszkok viseléséről elmondta, követik a WHO iránymutatásait, így a betegellátók, az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek munkatársai azok, akiknek elsősorban ajánlott ez a védőfelszerelés. Hozzátette, ha valaki viseli, azt helyesen tegye és ne nyúlkáljon alá, csak kívülről megfogva vegye le. A Magyar Nemzet kérdésére

Kiss Róbert elmondta: több személygépkocsival és autóbusszal hoztak haza Tirolban tartózkodó magyarokat, akik kitöltötték a két hetes házikarantént, és negatív lett a tesztjük.

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint a rendőrség eddig is ellátta a közterületeken a biztonság megőrzését, a hatósági házi karantén megfigyelésével pedig több rendőrt tudtak az utcákra vezényelni. A bevásárlásukat végző polgárokat arra kérte, hogy működjenek együtt például abban, hogy kérésre igazolják az életkorukat. Azt is közölte, hogy több rendőrt vezényeltek a közterületekre. Kiss Róbert emlékeztetett, az önkormányzatok kötelesek segítséget nyújtani az otthon maradó idősek ellátásában. Müller Cecília szintén a Magyar Nemzet kérdésére azt hangsúlyozta, hogy

az időseknek a bevásárlásra biztosított időablak 9 és 12 óra között csak kényszermegoldás,

lehetőleg a hozzátartozókat vagy az ismerősöket, vagy esetleg az önkormányzatot kérjék meg a segítségnyújtásra. Müller Cecília elmondta, valóban előfordul, hogy valaki azért nem térhet haza külföldről, mert egy hozzátartozója krónikus betegségben szenved, így a hatóságok számukra biztosítanak ideiglenes helyet, ahol a 14 napos karantént otthonukon kívül le tudják tölteni.

Továbbra sincs gócpont Magyarországon, de nyilvánvalóan a sűrűbben lakott területeken a betegség előfordulási gyakorisága is nagyobb.

A tömeges megbetegedés a járvány mértékén múlik, nem lehet pontos számmal meghatározni, hogy mikor lépünk át ebbe a szakaszba, viszont azt kijelenthetjük, hogy ennek a küszöbén állunk – fogalmazott Müller. Müller Cecília azt mondta, a fitnesztermek ugyan nyitva lehetnek délután 15 óráig, de ott is figyeljenek a távolságra és fertőtlenítsék az eszközöket. A tiszti főorvos elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház közösen indít kutatást, ahol azt is felmérik, akik kigyógyultak a koronavírus fertőzésből, később újra elkaphatják-e azt. Ismét hangsúlyozta, hogy a magukat fertőzöttnek tartó lakosok a háziorvosukat hívják először, aki dönt a laborvizsgálat szükségességéről. Hozzátette: elsősorban a légszomj és a fulladás a jele annak, hogy egy koronavírusos beteg állapota rosszabbra fordult. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy minden egészségügyi intézménynek van válsághelyzeti terve, ezek a jelenlegi helyzetben többlet átvizsgálással és kormányzati intézkedéssel is kiegészültek.

(MTI, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.