Sport

Elhalasztották a 2020-as olimpiát - hivatalos

Elhalasztották a 2020-as olimpiát - hivatalos

2020. március 24., kedd
Elhalasztották a 2020-as olimpiát - hivatalos

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetért abban, hogy egy évvel el kell halasztani a tokiói olimpiát.

A japán kormányfő kedden telefonon egyeztetett a NOB első számú vezetőjével és utána arról tájékoztatta a sajtót, hogy azonos állásponton voltak a nagyjából egyéves halasztás szükségességét illetően. A NOB végrehajtó bizottsága még kedden, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen - ugyancsak telefonkonferencia keretében - vitatta meg a halasztás lehetőségét.

A felek úgy döntöttek, hogy a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, a sportolók, az olimpiai játékokon részt vevő szervezők és a világ polgárainak egészsége érdekében, a koronavírus miattegy évvel elhalasztják a 2020-as olimpiát, amelyet legkésőbb 2021 nyarán meg kell rendezni.

A döntéshozók továbbá úgy határoztak, hogy az olimpiai láng Japánban marad, mint a remény szimbóluma, valamint abban is megegyeztek, hogy továbbra is a2020-as Tokiói olimpiai és paralimpiai játékoknevet fogja viselni a 2021-es torna. Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg.

A Kanadai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság volt az első a világon, amely egyértelműen kijelentette, hogy nem küld sportolókat a japán fővárosba, amennyiben július 24-én elkezdődne az olimpia. A szervezet azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy egy évvel halassza el a játékokat nemcsak a sportolók, hanem mindenki egészsége érdekében. A kanadai bejelentést követően egy órával az Ausztrál Olimpiai Bizottság is közölte, hogy a 2021-es olimpiarendezést támogatja, a versenyzői inkább erre készüljenek, a saját és a körülöttük lévők egészsége elsőbbséget élvez, és mindenki térjen vissza a családjához. Ráadásul az utazási és egyéb korlátozások miatt eleve tarthatatlan a helyzet, nem lehet felkészülni az idei olimpiára - foglalt állást a szervezet. Kedden már az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is csatlakozott azon szervezetekhez, amelyek a koronavírus-járványban a halasztást tartják a legjobb megoldásnak a tokiói nyári olimpia esetében. A NOB egészen vasárnapig azon az állásponton volt, hogy nem kíván foglalkozni a tokiói olimpia esetleges elhalasztásával, noha világszerte egyre többen - szervezetek, szövetségek, sportolók - kérték erre. Thomas Bach, a NOB elnöke vasárnap este viszont már azt jelentette be, hogy négy héten belül döntenek a játékok sorsáról, ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszik az esetleges halasztást is, de az olimpia törlése nincs napirenden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.