Balhé

Durva kamu levél terjed Kásler miniszter nevében

Durva kamu levél terjed Kásler miniszter nevében

2020. március 27., péntek
Durva kamu levél terjed Kásler miniszter nevében

Az Emmi feljelentést tett.

Minden valóságot nélkülöző, hazug levelet terjeszt egy ismeretlen a közösségi oldalon, amire odahamisította Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter aláírását – írja közleményében az Emmi. Ez a kamu szöveg:

A „halottvizsgálatokat végző orvosoknak” címzett hamis levél írója azt látszatot kívánja kelteni, mintha a miniszter utasítására el kellene titkolni a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak számát.

Pedig nagyon nem erről van szó

. A kormány és az egészségügyért felelős miniszter a fertőzés megjelenésének első pillanatától kezdve elkötelezett volt abban, hogy mindig gyors és valósághű tájékoztatást nyújtson a lakosságnak. Többek között ezt szolgálja a kormány hivatalos tájékoztató oldala, a koronavirus.gov.hu, valamint a naponkénti sajtótájékoztató is. A hamis levél terjesztője a legundorítóbb módon próbál pánikot kelteni, ami már büntetőjogi kategória, és a hatóságok a legszigorúbban fognak fellépni ellene – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közleményben. A mostani kamu levéleredetileg a

Magyar Patológusok Társaságának honlapján jelent meg

. A Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter által aláírt levél a következő utasítást tartalmazzaaz ismerten COVID-19 fertőzésben szenvedő elhunytaknál a halál okának megállapításához - ismertette akkor

például az Index is

:

  • Ha az elhunyt kórtörténetében olyan kritikus betegség, krónikus betegség vagy állapot szerepel, amely önmagában is halálhoz vezethetett volna, akkor a halottvizsgálati bizonyítvány 25. I. pontjában az ismert krónikus betegségeket és azok akut szövődményeit kell feltüntetni. A koronavírus-fertőzés tényét a 25. II. rubrikában kell feltüntetni, amely a "Kísérő betegségek vagy állapotok, amelyek az alapbetegségtől függetlenek, de hozzájárulhatnak a halálhoz" címet viselik.
  • Ha az elhunyt kórtörténetében nincsen olyan betegség vagy állapot, amellyel az elhalálozás magyarázható volna, úgy a koronavírus-fertőzés tényét alapbetegségként kell feltüntetni.

"Ez nagyon helyes megközelítés,objektíve egy jó intézkedésnek tartom" - mondta akkor az IndexnekWéber András demográfus, ahaláloki statisztikák szakértője.

A szakember szerint teljesen normális eljárás, hogy ilyen esetben elsődleges haláloknak a korábban meglévő alapbetegséget tüntetik fel, és a COVID-19-et csak kísérő betegségként szerepeltetik. "Ez abszolútsegít a helyzet tisztázásában, és nem alkalmas statisztikák meghamisítására"

- mondta Wéber András. Az eredeti levél egyébként így néz ki:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.