Durva kamu levél terjed Kásler miniszter nevében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Emmi feljelentést tett.

Minden valóságot nélkülöző, hazug levelet terjeszt egy ismeretlen a közösségi oldalon, amire odahamisította Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter aláírását – írja közleményében az Emmi. Ez a kamu szöveg:

A „halottvizsgálatokat végző orvosoknak” címzett hamis levél írója azt látszatot kívánja kelteni, mintha a miniszter utasítására el kellene titkolni a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak számát. Pedig nagyon nem erről van szó.

A kormány és az egészségügyért felelős miniszter a fertőzés megjelenésének első pillanatától kezdve elkötelezett volt abban, hogy mindig gyors és valósághű tájékoztatást nyújtson a lakosságnak. Többek között ezt szolgálja a kormány hivatalos tájékoztató oldala, a koronavirus.gov.hu, valamint a naponkénti sajtótájékoztató is.

A hamis levél terjesztője a legundorítóbb módon próbál pánikot kelteni, ami már büntetőjogi kategória, és a hatóságok a legszigorúbban fognak fellépni ellene – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közleményben.

A mostani kamu levél eredetileg a Magyar Patológusok Társaságának honlapján jelent meg. A Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter által aláírt levél a következő utasítást tartalmazza az ismerten COVID-19 fertőzésben szenvedő elhunytaknál a halál okának megállapításához – ismertette akkor például az Index is:

  • Ha az elhunyt kórtörténetében olyan kritikus betegség, krónikus betegség vagy állapot szerepel, amely önmagában is halálhoz vezethetett volna, akkor a halottvizsgálati bizonyítvány 25. I. pontjában az ismert krónikus betegségeket és azok akut szövődményeit kell feltüntetni. A koronavírus-fertőzés tényét a 25. II. rubrikában kell feltüntetni, amely a “Kísérő betegségek vagy állapotok, amelyek az alapbetegségtől függetlenek, de hozzájárulhatnak a halálhoz” címet viselik.
  • Ha az elhunyt kórtörténetében nincsen olyan betegség vagy állapot, amellyel az elhalálozás magyarázható volna, úgy a koronavírus-fertőzés tényét alapbetegségként kell feltüntetni.

“Ez nagyon helyes megközelítés, objektíve egy jó intézkedésnek tartom” – mondta akkor az Indexnek Wéber András demográfus, a haláloki statisztikák szakértője.

A szakember szerint teljesen normális eljárás, hogy ilyen esetben elsődleges haláloknak a korábban meglévő alapbetegséget tüntetik fel, és a COVID-19-et csak kísérő betegségként szerepeltetik. “Ez abszolút segít a helyzet tisztázásában, és nem alkalmas statisztikák meghamisítására”

–  mondta Wéber András.

Az eredeti levél egyébként így néz ki:

Előző sztori

Drogültetvényt számoltak fel Vásárhelyen – videó!

Következő sztori

Nagy Péter: Az egyik szemem sírt, a másik nevetett a halasztás miatt