Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Tudomány

COVID-19 Totó: minden, amit tudni érdemes a koronavírusról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

1.  A vírus egy élő szervezet, amiben a fehérje és a lipid réteg egyben van, és a védő lipid réteg kívülről helyezkedik el.
2. Amint a szem-, orr- vagy száj nyálkahártyáján speciális helyekhez kötve bejut a sejtekbe, ott rohamosan osztódni kezd.
3. A vírus egy érzékeny fehérje molekula, ami megölhető, de magától is szétesik.
4. A szétesésnek az ideje függ a tartózkodási hely hőmérsékletétől, nedvességtartalmától és anyagától.
5. A nagyon érzékeny vírust membrán védi, amely zsírból és fehérjéből áll. A vírus az egészséges bőrön nem jut be a szervezetbe, hanem általában a nyálkahártyán át jut be oda.

6. Bármilyen szappan vagy mosószer hatékony ellenszere lehet, mert a szappan eltávolítja a kórokozókat a kézről (lemosódik).

7. Kézmeleg vizet érdemes használni, mert a meleg víztől több habja lesz a szappannak, ami segít a tisztításban, hiszen a habnak nagyobb a felülete.

8. A 65%-nál magasabb alkoholtartalmú készítmények is feloldanak bármilyen zsírt, főleg a vírus külső lipid rétegét. Ezért hasznos az alkoholos kézfertőtlenítő.

9. Az 1:5 arányú klór-víz keverék feloldja a fehérjét. Semmilyen baktériumölő (baktericid) szer nem elegendő, csak virucid hatású szerek alkalmasak!

10. Nem lehet megölni antibiotikummal, hanem gyorsan feloldani a struktúráját a fent említett módszerekkel. Baktériumokat antibiotikumokkal lehet elpusztítani, a vírusokat vírusölő (virucid) szerekkel.

11. Ne rázzunk ki ruhát, ágyneműt, tollseprűt vagy bármilyen anyagot, mert a levegőben szállva még 3 órán át aktívak és a nyálkahártyákon megtelepedhetnek. (Egyes információk szerint papíron 24, műanyagon 72 órát is képes fertőzőképes maradni!)

12. Minél zártabb a tér, annál nagyobb koncentrációban fordulhat elő a vírus, ami nagyobb eséllyel fertőz meg bennünket. Minél nyitottabb a tér, annál kisebb ennek a kockázata. Nyitott térben a távolság 1,5-2 méter, ami segít elkerülni a megfertőződést.
13. A vírusok alapvetően nagyon jól konzerválódnak a kinti párás hidegben, mert szükségük van nedvességre,  hogy stabilak maradjanak.  A napfény, az UV fény károsítja őket.
13+1. A vírust 65 % feletti alkoholkoncentráció pusztítja el csak. Semmilyen szeszes ital, így a whisky, vodka, rum vagy pálinka nem hatásos.

Tovább olvasom

Hírzóna

Betegségek helyett ipari forradalmat hoz az 5G

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Rengeteg tévhít kapott szárnyra.

Tovább olvasom

Egyetem

Világszínvonalú geoinformatikai szoftvereket vásárolt az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

300 millió forint értékben.

Tovább olvasom

Egészség

Megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A tervek szerint már idén októberben elindulhat a gyógyszer kisszériás gyártása.

Tovább olvasom

Aktuál