Közélet

A kabinet megoldást keres a lejáró intézkedések meghosszabbítására

A kabinet megoldást keres a lejáró intézkedések meghosszabbítására

2020. március 26., csütörtök
A kabinet megoldást keres a lejáró intézkedések meghosszabbítására

Az Országgyűlés hétfőn nem adta meg a lehetőséget, ezért a koronavírus elleni védekezéshez szükséges, 15 nap után lejáró intézkedések pótlására megoldást kell találnia a kormánynak - fogalmazott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az Országgyűlés hatáskörét kiüresítené, ha a kormány 15 naponként meghosszabbítaná a lejáró intézkedéseket. Az egyes intézkedések közül az egyik legfontosabb az egyetemek lezárva tartása, ezért a fenntartókat megkérjük, hogy hosszabbítsák meg a szünetet. A köznevelési intézmények kapcsán – óvodák, bölcsődék – esetében is a fenntartók – állam, önkormányzat, egyház, alapítvány – rendelje el a további zárva tartást. A határzárakra vonatkozó intézkedések is lejárnak, ezért a belügyminiszter saját hatáskörben fogja elrendelni a schengeni belső határok ellenőrzését az uniós jogszabályoknak megfelelően. Az ítélkezési szünet is lejár hétfőn, itt két napot kell áthidalni, erről az OBH elnökével egyeztet Varga Judit igazságügyi miniszter – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a védekezés elején vagyunk, a csoportos megbetegedések korszakából át fogunk lépni a tömeges megbetegedések korszakába.

A miniszter köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, a rendvédelemben szolgálatot teljesítőknek. – Az ő jövőbeni munkájuktól függ a védekezés eredményessége – tette hozzá. Arról is szólt, hogy az időben meghozott intézkedéseknek hála, ma Magyarországon kisebb a fertőzöttség Európa többi országához képest. – A védekezéshez legfontosabb eszköz a lélegeztetőgép, amiből jelenleg 2500 áll rendelkezésre, és továbbiakat is be fog szerezni a kormány – folytatta, hozzátéve: a piacon szabad rablás van, csak az a biztos, ami beérkezett az országba. A védekezés költségeiről elmondta:

eddig 100 milliárd forintot költött a kormány és további több százmilliárd forintot kell még elkölteni az egészségügyi ellátásra és a rendvédelemre.

– A központi költségvetésben minden forrás rendelkezésre áll – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Ma lesz az európai állam és kormányfők online tanácskozása, amin a magyar kormány indítványozza a védekezéshez szükséges eszközök vámmentes beszerzésének engedélyezését. Hozzátette: a brüsszeli felajánlások eddig a fejlesztési pénzekből történtek, de mivel Magyarország a lehető legnagyobb mértékben felhasználta a pályázati forrásokat, csak kisebb összegek állnak rendelkezésre. – A kormány abban érdekelt, hogy a lehető legnagyobb mértékben tartsa fel a gazdaság működőképességét – szögezte le. Gulyás Gergely elmondta: az Európai uniótól érkező minden segítséget szívesen fogadnak, de azt, hogy a védekezésben akadályozzon, és olyan intézkedéseket bíráljon, amit más tagállamok is bevezettek, nem tartjuk elfogadhatónak. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy több önkormányzat is olyan határozatokat hozott, amelyeket később vissza kellett vonni, úgy fogalmazott: kormányhivatalok több esetben is megtették, hogy iránymutatást adtak az önkormányzatoknak a különleges jogrendben alkalmazható intézkedésekről.

– Az önkormányzatok nem rendelhetnek el kijárási tilalmat – szögezte le.

– Nem csak a Helsinki Bizottság áll elő hajmeresztő javaslatokkal, az ENSZ biztos is ilyen javaslatot tett, azonban a magyar kormány a szigorú büntetőpolitikát tartja célravezetőnek – nyilatkozta azon kérdésre, hogy a Soros György által támogatott szervezet iráni mintára a kisebb súlyú bűncselekmények miatt elítéltek szabadon bocsátását javasolta.

Negatív teszteredmény után jött be az Országgyűlésbe B. Nagy László

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője nem külföldre síelni, hanem a gyermekének segített egy baleset után. Most is otthon van, és folyamatosan dolgozik.

B. Nagy László negatív teszteredmény után jött be az Országgyűlésbe – mondta egy másik kérdésre.

Mint ismeretes,

B. Nagy László részt vett március 13-án a Petőfi-szobor koszorúzásán, amin szintén jelen volt Rovó László, az SZTE rektora is,

akiről később bebizonyosodott, hogy megfertőződött a koronavírussal.

B. Nagy ezt követően hétfőn és kedden is a parlamentben tartózkodott maszkban, több méteres távolságot tartva a többi képviselőtől. Emiatt több ellenzéki párt szegedi szervezete is a képviselő lemondását követelte, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselőnője fel is jelentette. – A katonaság és a rendőrség képes megvédeni a déli határt – jelentette ki a miniszter, egyben szólt arról is, hogy mostanra zavartalan lett az átengedés a humanitárius folyósokon is.

Azt is elmondta, hogy továbbra is WHO protokollját alkalmazza az ország a szűrések tekintetében, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tesztet beszerezzék.

A parlament távmunkájával kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely elmondta: az Országgyűlés esetében az elektronikus tárgyalás bevezetéséhez az Alaptörvényt kellene módosítani, de jelenleg ilyen előterjesztés nincs a Ház előtt. Arról is beszámolt, hogy a kormánytagok közül eddig csak Pintér Sándor belügyminiszteren végeztek koronavírus tesztet, de mindkét vizsgálat eredménye negatív lett, ahogy a már említett fideszes honatyának is. A gazdasági kihívások kapcsán elmondta Gulyás Gergely: április-májusban lehet tömeges a munkahelyek elvesztése.

– Júliusig tarthat ebben az esetben az álláskeresési járadék – mondta a tárcavezető, aki megerősítette, a kormány célja, hogy három hónap után mindenkinek munkát tudjunk adni.

– Ha a segélyezésre térünk át, akkor az katasztrófához vezet – szögezte le. Hozzátette: tömegesen kell munkahelyeket teremteni a járvány lefutása után. – A kormány persze tud más döntést is hozni, ha úgy kívánja – fogalmazott Gulyás Gergely. Kérdésre elmondta, hogy ebben hónapban 30-40 ezer munkahely szűnhet meg és az április még rosszabb lesz. – A munkanélküliség százezres lesz, csak az a kérdés, hogy hány százezres – ismételte korábbi kijelentését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaságot jó állapotban találta a válság, nincsenek strukturális gondok, vannak monetáris, jegybanki eszközök.

– Mindent megteszünk, hogy a magyar gazdaság a legjobb állapotban vészelje át ezt a válságot! – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, hogy hosszú védekezésre készül fel a kormány, a beszerzett és beérkezett eszközöket pedig a veszélyeztetettségi szint alapján osztják szét. A kijárási tilalom kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, ha szükségessé válik, az eddigieknél is szigorúbb intézkedéseket hoz meg a kormány.

Napi rendszerességgel foglalkozik a kormány, hogy mely további ágazatokra, vállalkozásokra terjessze ki a járulék kedvezményeket.

Az érettségi és a felvételik kapcsán elmondták: jelenleg a kormány úgy látja, hogy megtarthatók a vizsgák. A gyógyszerkutatásokkal is foglakozó egészségügyi akciócsoport eredményei kapcsán Gulyás Gergely elmondta: június-júliusra várható a járvány tetőzése Magyarországon a pillanatnyi tudományos álláspont szerint.  

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.