A kabinet megoldást keres a lejáró intézkedések meghosszabbítására

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országgyűlés hétfőn nem adta meg a lehetőséget, ezért a koronavírus elleni védekezéshez szükséges, 15 nap után lejáró intézkedések pótlására megoldást kell találnia a kormánynak – fogalmazott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az Országgyűlés hatáskörét kiüresítené, ha a kormány 15 naponként meghosszabbítaná a lejáró intézkedéseket. Az egyes intézkedések közül az egyik legfontosabb az egyetemek lezárva tartása, ezért a fenntartókat megkérjük, hogy hosszabbítsák meg a szünetet. A köznevelési intézmények kapcsán – óvodák, bölcsődék – esetében is a fenntartók – állam, önkormányzat, egyház, alapítvány – rendelje el a további zárva tartást. A határzárakra vonatkozó intézkedések is lejárnak, ezért a belügyminiszter saját hatáskörben fogja elrendelni a schengeni belső határok ellenőrzését az uniós jogszabályoknak megfelelően. Az ítélkezési szünet is lejár hétfőn, itt két napot kell áthidalni, erről az OBH elnökével egyeztet Varga Judit igazságügyi miniszter – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a védekezés elején vagyunk, a csoportos megbetegedések korszakából át fogunk lépni a tömeges megbetegedések korszakába.

A miniszter köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, a rendvédelemben szolgálatot teljesítőknek.

– Az ő jövőbeni munkájuktól függ a védekezés eredményessége – tette hozzá. Arról is szólt, hogy az időben meghozott intézkedéseknek hála, ma Magyarországon kisebb a fertőzöttség Európa többi országához képest.

– A védekezéshez legfontosabb eszköz a lélegeztetőgép, amiből jelenleg 2500 áll rendelkezésre, és továbbiakat is be fog szerezni a kormány – folytatta, hozzátéve: a piacon szabad rablás van, csak az a biztos, ami beérkezett az országba. A védekezés költségeiről elmondta:

eddig 100 milliárd forintot költött a kormány és további több százmilliárd forintot kell még elkölteni az egészségügyi ellátásra és a rendvédelemre.

– A központi költségvetésben minden forrás rendelkezésre áll – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ma lesz az európai állam és kormányfők online tanácskozása, amin a magyar kormány indítványozza a védekezéshez szükséges eszközök vámmentes beszerzésének engedélyezését. Hozzátette: a brüsszeli felajánlások eddig a fejlesztési pénzekből történtek, de mivel Magyarország a lehető legnagyobb mértékben felhasználta a pályázati forrásokat, csak kisebb összegek állnak rendelkezésre.

– A kormány abban érdekelt, hogy a lehető legnagyobb mértékben tartsa fel a gazdaság működőképességét – szögezte le.

Gulyás Gergely elmondta: az Európai uniótól érkező minden segítséget szívesen fogadnak, de azt, hogy a védekezésben akadályozzon, és olyan intézkedéseket bíráljon, amit más tagállamok is bevezettek, nem tartjuk elfogadhatónak.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy több önkormányzat is olyan határozatokat hozott, amelyeket később vissza kellett vonni, úgy fogalmazott: kormányhivatalok több esetben is megtették, hogy iránymutatást adtak az önkormányzatoknak a különleges jogrendben alkalmazható intézkedésekről.

– Az önkormányzatok nem rendelhetnek el kijárási tilalmat – szögezte le.

– Nem csak a Helsinki Bizottság áll elő hajmeresztő javaslatokkal, az ENSZ biztos is ilyen javaslatot tett, azonban a magyar kormány a szigorú büntetőpolitikát tartja célravezetőnek – nyilatkozta azon kérdésre, hogy a Soros György által támogatott szervezet iráni mintára a kisebb súlyú bűncselekmények miatt elítéltek szabadon bocsátását javasolta.

Negatív teszteredmény után jött be az Országgyűlésbe B. Nagy László

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője nem külföldre síelni, hanem a gyermekének segített egy baleset után. Most is otthon van, és folyamatosan dolgozik.

B. Nagy László negatív teszteredmény után jött be az Országgyűlésbe – mondta egy másik kérdésre.

Mint ismeretes, B. Nagy László részt vett március 13-án a Petőfi-szobor koszorúzásán, amin szintén jelen volt Rovó László, az SZTE rektora is, akiről később bebizonyosodott, hogy megfertőződött a koronavírussal.

B. Nagy ezt követően hétfőn és kedden is a parlamentben tartózkodott maszkban, több méteres távolságot tartva a többi képviselőtől. Emiatt több ellenzéki párt szegedi szervezete is a képviselő lemondását követelte, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselőnője fel is jelentette.

– A katonaság és a rendőrség képes megvédeni a déli határt – jelentette ki a miniszter, egyben szólt arról is, hogy mostanra zavartalan lett az átengedés a humanitárius folyósokon is.

Azt is elmondta, hogy továbbra is WHO protokollját alkalmazza az ország a szűrések tekintetében, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tesztet beszerezzék.

A parlament távmunkájával kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely elmondta: az Országgyűlés esetében az elektronikus tárgyalás bevezetéséhez az Alaptörvényt kellene módosítani, de jelenleg ilyen előterjesztés nincs a Ház előtt. Arról is beszámolt, hogy a kormánytagok közül eddig csak Pintér Sándor belügyminiszteren végeztek koronavírus tesztet, de mindkét vizsgálat eredménye negatív lett, ahogy a már említett fideszes honatyának is.

A gazdasági kihívások kapcsán elmondta Gulyás Gergely: április-májusban lehet tömeges a munkahelyek elvesztése.

– Júliusig tarthat ebben az esetben az álláskeresési járadék – mondta a tárcavezető, aki megerősítette, a kormány célja, hogy három hónap után mindenkinek munkát tudjunk adni.

– Ha a segélyezésre térünk át, akkor az katasztrófához vezet – szögezte le. Hozzátette: tömegesen kell munkahelyeket teremteni a járvány lefutása után. – A kormány persze tud más döntést is hozni, ha úgy kívánja – fogalmazott Gulyás Gergely.

Kérdésre elmondta, hogy ebben hónapban 30-40 ezer munkahely szűnhet meg és az április még rosszabb lesz. – A munkanélküliség százezres lesz, csak az a kérdés, hogy hány százezres – ismételte korábbi kijelentését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaságot jó állapotban találta a válság, nincsenek strukturális gondok, vannak monetáris, jegybanki eszközök.

– Mindent megteszünk, hogy a magyar gazdaság a legjobb állapotban vészelje át ezt a válságot! – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, hogy hosszú védekezésre készül fel a kormány, a beszerzett és beérkezett eszközöket pedig a veszélyeztetettségi szint alapján osztják szét.

A kijárási tilalom kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, ha szükségessé válik, az eddigieknél is szigorúbb intézkedéseket hoz meg a kormány.

Napi rendszerességgel foglalkozik a kormány, hogy mely további ágazatokra, vállalkozásokra terjessze ki a járulék kedvezményeket.

Az érettségi és a felvételik kapcsán elmondták: jelenleg a kormány úgy látja, hogy megtarthatók a vizsgák.

A gyógyszerkutatásokkal is foglakozó egészségügyi akciócsoport eredményei kapcsán Gulyás Gergely elmondta: június-júliusra várható a járvány tetőzése Magyarországon a pillanatnyi tudományos álláspont szerint.

 

(MN)

Előző sztori

Újra megjelent Magyarországon a madárinfluenza

Következő sztori

Hetente többször fertőtlenítik a csongrádi piacot

Legutóbbi hasonló cikkek