Gazdaság

300 millióból épül vetőmagüzem Kiszomboron

300 millióból épül vetőmagüzem Kiszomboron

2020. február 18., kedd
300 millióból épül vetőmagüzem Kiszomboron

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet a cég exportja - jelentette ki az agrárminiszter kedden a Tisza-parti városban.

Nagy István az üzem alapkőletétele előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke, olyan termék, amelyben benne van minden hagyományunk, tapasztalatunk, tudásunk, melyre méltán lehetünk büszkék". A Gabonakutató Nonprofit Kft. - amelynek fő tevékenysége ma is a minőségi vetőmag-előállítás - világszerte elismert, komoly tudományos potenciállal rendelkezik. Egy cégen belül valósul meg a kutatás, az innováció, a kereskedelem és az erre épülő marketingtevékenység - mondta a miniszter, hozzátéve: a Gabonakutatónak tőkeerős világcégekkel kell felvennie a versenyt. Nagy István kifejtette, a szegedi cég stratégiai szerepet tölt be a magyar gazdák GMO-mentes vetőmag-ellátásában, és jelentős exportteljesítményt nyújt. Versenyképességének növeléséhez elengedhetetlenné vált pénzügyi megerősítése, ezért döntött a kormány a cég tőkéjének emeléséről, 460 millió forinttal.

A tőkeemelés lehetővé teszi 300 millió forintból egy új vetőmagüzem kialakítását Kiszomboron. Ennek köszönhetően a Gabonakutató korábban tudja feldolgozni a vetőmagot, ami komoly versenyelőnyt jelenthet az exportpiacokon. A beruházás nagyobb mennyiségű és magasabb minőségi követelményeknek megfelelő megrendelés teljesítését teszi lehetővé, megerősíti a vállalkozás szerepét a hazai vetőmag-előállításban - tette hozzá a miniszter.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója kifejtette, a vetőmag-előállítás a csúcstechnológiát jelenti a mezőgazdaságban. Magyarország aktív részese a világpiacnak, az ötödik legnagyobb vetőmagexportőr. Az évente 180-200 milliárd forint összértékű magyar vetőmag-előállítás gerincét a kukorica, a napraforgó és a repce adja. Hozzátette: az alacsony fajlagos érték miatt a kalászos-vetőmagot döntően belpiacon értékesítik. A cég tájékoztatása szerint a Gabonakutató csaknem 1900 hektáron évente 8500-9000 tonna vetőmagot állít elő Kiszomboron és Táplánszentkereszten. A termelt vetőmagból mintegy 5 ezer tonna kalászos, 2 ezer tonna szója, 700-800 tonna hibridkukorica, 150-200 tonna cirok, 100-150 tonna pedig repce.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.