/

Teljesen ZÖLD lehet Szeged tömegközlekedése: közel 10 milliárdot ad rá a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kibővíti a magyar kormány azt a támogatási összeget, amelyet arra szánnak, hogy a város közösségi közlekedése 100%-ban környezetbarát lehessen – elsőként Magyarországon. Ennek az az ára viszont, hogy az eredetileg 7 milliárdos keretet csaknem 10-re emelik, de nem az önkormányzatra bízzák a megvalósítást, hanem a régió közlekedési szakcégére, a Volánra.

Az elmúlt hetekben a szkeptikusok számára is világossá válhatott, hogy a kormány nem a szavak szintjén küzd a klímaválsággal szemben. Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb az évértékelőjén jelentett be egy igen konkrét lépésekből álló programcsomagot.

Egyedülálló kormányzati fejlesztés Szegeden

Most új hírünk van, ami érinti Szegedet, sőt csak Szegedről szól. A kormány a Modern Városok Program keretéből a tervezettnél lényegesen több pénzt fordít a város közösségi közlekedésének megújítására.

Bár eredetileg 7 milliárdos összegben állapodtak meg az önkormányzattal, ezt most közel 10 milliárdra emelik meg, a projektet pedig a város helyett inkább rábízzák a régió közlekedési szakcégére, a Volánra.

– Hosszas egyeztetéseket követően sikerült megállapodni a Modern Városok Program (MVP) keretében megvalósuló városi tömegközlekedés-fejlesztés irányáról a Miniszterelnökséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal – közölte érdeklődésünkre Bartók Csaba, az MVP szegedi koordinátora, a Fidesz városi elnöke. – A tárgyalások során sikerült ezt a szegedi fejlesztést összhangba hozni Magyarország gazdaságpolitikai és a klímavédelmi céljaival. Így

a szegedi tömegközlekedés a beruházást követően 100 százalékban környezetbarát lesz,

hiszen a jelenlegi dízelüzemű autóbuszok helyett elektromos meghajtású buszok fognak közlekedni a város utcáin.

Szeged lehet az első

Ezzel Szeged lehet az első város Magyarországon, ahol nem csak álom marad a zéró emissziós tömegközlekedés.

– Tisztában vagyunk vele, hogy ez a megállapodás nem vág egybe Szeged jelenlegi vezetésének tervével. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy

ez a teljesen környezetbarát tömegközlekedés sokkal jobban szolgálja a szegediek érdekét, mint az, hogy a meglévő elektromos közlekedési infrastruktúrát, járműveket fejlesszük csak

– magyarázza Bartók, aki szerint ebben az új fejlesztésben lehetőség lesz magyar gyártmányú buszok beszerzésére is, míg a trolik, villamosok esetében erre nem lett volna mód. Maradtak volna a használt, lehordott, de kicsinosított járművek.

Mennyire lesz rugalmas Botka a 100%-ért cserébe?

Bartók Csaba azt mondja, azért bíznak abban, hogy Botka Lászlóék is a fejlesztés mögé állnak (noha eredetileg más elképzelése volt a városvezetésnek), mert ezzel

az új kormányzati támogatással a jelenlegi negyvenről száz százalékra lehet emelni a környezetbarát tömegközlekedési eszközök arányát a városban.

Előző sztori

Változékony idővel ér véget a tél, esővel köszönt be a tavasz

Következő sztori

Visszaélnek a szegedi Sebészeti Klinika és az igazgató nevével

Legutóbbi hasonló cikkek