Közélet

Szélesedik az összefogás Csongrád megyében a nemzeti régiókért

Szélesedik az összefogás Csongrád megyében a nemzeti régiókért

2020. február 14., péntek
Szélesedik az összefogás Csongrád megyében a nemzeti régiókért

Közösen csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezéshez a Csongrád megyei közgyűlés alelnöke, dr. Polner Eörs és a Szegedi Tudományegyetem rektora, dr. Rovó László.

– Célunk, hogy elérjük: az Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ezen térségek, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, illetve a gazdasági, társadalmi és területi erejüket fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg – mondta dr. Polner Eörs. – Mint értékteremtő, értékmegőrző intézménynek, a Szegedi Tudományegyetemnek kötelessége támogatni a régió nemzetiségeit. Az is fontos számunkra, hogy az európai jogok mindenhol érvényesüljenek. Felsőoktatási intézményünk elődje a kolozsvári volt, ezért is fontos feladatunk ebben a régióban a kisebbségi jogok felkarolása – fejtette ki Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, miután maga is aláírta az európai polgári kezdeményezést. Velük együtt több egyetemi vezető és civil személy is aláírta az indítványt a rektori hivatal előtt, köztük dr. Lengyel Györgyi, a szegedi fejlesztések tudománypolitikai koordinációjáért felelős miniszteri biztos is. A régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért európai polgári kezdeményezés elérhető a

www.nemzetiregiok.eu

oldalon is a Támogatom gombra kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.