Vélemény

Olvasónk írja: "Az kiabál, akinek ég a háza..."

Olvasónk írja: "Az kiabál, akinek ég a háza..."

2020. február 12., szerda
Olvasónk írja: "Az kiabál, akinek ég a háza..."
Markáns véleményét juttatta el szerkesztőségünkbe egy olvasónk az utóbbi hetek szegedi botrányaira, illetve egy friss hírre reagálva. Írását változtatás nélkül közöljük, de a könnyebb érthetőség kedvéért hiperlinkeket helyeztünk el az egyes szakaszokhoz azért, hogy akinek van kedve, tovább tudjon olvasni.

"

Döbbenetes jogászi, ügyvédi, bírói összefonódásokra mutatott rá az utóbbi időkben a PestiSrácok, és ennek nyomán a SzegedMa is. Minden szegedi tudja, hogy a várost keresztül-kasul behálózzák a rokoni, egykori rokoni, sógor-koma-barát kapcsolatok az igazságszolgáltatásban. Ennek a bírónak az élettársa az önkormányzatnak dolgozik, amannak pedig az ügyvéd férje a vád szerint milliárdos csődbűntettben érintett embereket véd, és közben az ügyet a feleség viszi a bíróságon. A bili most kiborult és a tartalmát már nem lehet visszatölteni az edénybe. Szegeden a tényfeltáró munkának köszönhetően egy több évtizedes, eddig rejtett összefonódás-hálózat, egy titkos háttérhatalom sejlett fel, amelyik eddig úgy intézte az ügyeit, ahogy kénye-kedve tartotta - és a kénye legtöbbször úgy tartotta, hogy a polgármestert érintő ügyeket valahogy mindig sikerült eltusolni. Érzi a helyzet komolyságát a szegedi ügyvédi kamara elnöke, Kertész József is, aki most perre biztatja a bírókat és az országos kamarához fordult. Kertész József 2014-ben személyesen toborzott egy olyan ügyvédcsapatot, akik Botka László megbízásából 14 önkormányzati cég 4 éves anyagát világították át 90 napon keresztül.

Mint ismert, a PestiSrácok.hu a Szegedi Törvényszék bíráiról és a város ügyvédeiről szóló tényfeltáró sorozatban, konkrét ügyek mentén mutatta be, hogy önkormányzati érintettségű ügyekben rendszeresen járnak el olyan bírák, akik családtagjaikon vagy üzleti kapcsolaton keresztül nem tűnnek függetlennek az önkormányzattól. Az igazság teljesen kiverte a biztosítékot a szegedi bírói és ügyvédi háttérhatalom berkeiben, hiszen egy évtizedes, jól működő szisztéma lepleződött le. A tényfeltárásnak köszönhetően egy olyan ezerkarú vörös polipot azonosított a PestiSrácok, amely

a rendszerváltás óta a legkomolyabb igazságszolgáltatási botrány Magyarországon

- ahogy azt az LMP egykori elnöke, Schiffer András is megjegyezte. Az összeférhetetlenségek miatt az Országos Bírói Hivatal is vizsgálatot kezdeményezett.

Kertész József pertársaságok megalapítására buzdítja a bírókat

Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke mindezek után úgy gondolja, hogy a napvilágra került összefonódások miatt a bíróknak kellene pertársaságot alakítaniuk és perelniük a sajtót. Az ügyvéd már a napokban, a

SzegedMa.hu-nak adott interjúban is érdekes kijelentéseket tett

, miszerint egyáltalán nem szükséges az etikai vizsgálat az ügyvédek és bírák kapcsolata miatt. Szerinte nincs összeférhetetlenség, és etikai vétség sem történt, egy bírónak pedig szíve joga nem jelenteni elfogultságot, ha nem érzi magát elfogultnak. Kertész József most ennél is tovább ment: egyenesen perre buzdítja a botrányba keveredett bírókat.

Kertésznek a milliárdos börtönbiznisz elleni fellépés sem tetszik

A szegedi ügyek mellett Kertész szóba hozta a gyöngyöspatai romák kártérítését és a börtönbizniszt is. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnökének álláspontja szerint felháborító, hogy Magyarország miniszterelnöke jogerős ítéletek ellen beszél.

Kertész úgy védi a mundér becsületét, hogy se mundér, se becsület

A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke úgy beszél a sajtó miatt elszenvedett presztízsvesztésről, hogy pont a Szegedi Ügyvédi Kamara háza táján volt az egyik legnagyobb ügyvédi botrány nemrégiben. 2012-től 2016-ig több szegedi ügyvéd ellen fegyelmi eljárás zajlott és ki is zárták őket a kamarából, miután bűncselekmények vádlottjai lettek, sőt, többeket el is ítéltek üzletszerűen elkövetett csalás vagy épp befolyással üzérkedés miatt. A Délmagyar 2016 decemberében azt írta, hogy a legnevesebb helyi ügyvédek ellen indult fegyelmi az elmúlt években Szegeden. Adatvédelmi okok miatt titkos, pontosan hány ellen indult ilyen eljárás, illetve hány jogászt zártak ki a kamarából. Az egyikük nem mellesleg éppen az a sztárügyvéd, aki összejátszott a Szegedi Törvényszék egyik tanácsvezető bírójával. Ezt a bírót 2014-ben 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amiért alkalmanként 300–500 ezer forintért mentett fel vádlottakat, pontosan szólva ügyvéd barátjának ügyfeleit.

Kertész és csapata is dolgozott Botkának

Az egyszeri újságolvasó azt hinné, vannak véletlenek, de megint kiderült, hogy nincsenek: Kertész József természetesen Botkáéknak is dolgozott 2014-ben. Ahogyan a városi propagandahonlap, a

szeged.hu

fogalmazott 2014-ben: „Botka László polgármester 10 ügyvédet bíz meg a 14 száz százalékban önkormányzati cég átvilágításával. Személyükre a városvezető a Szegedi Ügyvédi Kamara vezetőjétől, Kertész Józseftől kért és kapott javaslatot.“ Az a mondás jut eszembe, hogy az kiabál, akinek ég a háza..."


Szerkesztőségünk álláspontja nem feltétlenül egyezik az olvasói véleményekkel. A közölt olvasói vélemények, levelek esetében a rövidítés jogát fenntartjuk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.