Koronavírus: Szegeden 140 kínai tanul, mindegyikükkel felvette a kapcsolatot az egyetem

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kínában felbukkant koronavírus terjedése miatt a Szegedi Tudományegyetem is megtette a szükséges intézkedéseket, felkészülten várják az érintett területről érkező egyetemi polgárokat. A Konfíciusz Intézet keddi programját elővigyázatosságból nem tartják meg.

“A felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására.”

– jelentette ki Schanda Tamás vasárnap. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, hogy a félelmek ugyan nem alaptalanok, ám pánikra nincs ok, Magyarországon ugyanis még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak, és a kormány, amelynek a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, felkészült a védekezésre. Az egyetemeken a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják a hallgatókat és az oktatókat.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tájékoztatása szerint 140 kínai hallgatójuk van, őket már a múlt héten tájékoztatták a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információkról. Mindegyikükkel kérdőívet töltettek ki, amiben azt kérdezték, hogy melyik kínai tartományból érkeztek, mikor jártak otthon, kapcsolatba kerültek-e koronavírussal fertőzött személlyel.

Az SZTE az egyetemi polgárokat, a nemzetközi ügyekkel foglalkozó és a külföldi hallgatókkal közvetlen kapcsolatban álló kollégákat, hallgatókat arra kérte, hogy fokozottan ügyeljenek a higiéniás előírások betartására és kerüljék a beteg emberekkel való érintkezést. Külön kérték, hogy

mellőzzék a Kínába való utazást és a kínai partnerek fogadását, azok pedig, akik az elmúlt 14 napban tértek haza Kínából, illetve várható hazatérésük, kockázatfelmérés céljából vegyék fel a kapcsolatot foglalkozás-egészségügyi orvosukkal.

A kínai hallgatók arról is kaptak tájékoztatást, hogy egészségügyi kérdés, panasz esetén közvetlenül mely foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz fordulhatnak. Az SZTE közleményében külön kiemelte, hogy az intézkedésekkel párhuzamosan folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, illetve a magyar kormány információit. Ezek alapján ha kell, azonnal reagálni tudnak a fejleményekre.

A SZTE égisze alá tartozó kínai nyelv és kultúra terjesztésével, a kulturális kapcsolatok élénkítésével foglalkozó Konfíciusz Intézet már a múlt héten jelezte Facebook-oldalán, hogy a keddre tervezett Lampionünnepét nem rendezi meg.

Kedves Érdeklődők!A február 4-re tervezett Lampionünnepet a Kínát érintő egészségügyi helyzet miatt nem rendezzük…

Közzétette: Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet – 2020. január 28., kedd

A koronavírussal kapcsolatos további kérdéseinket elküldtük a SZTE sajtóosztályának és a Konfuciusz Intézetnek is, mindkét helyen a  későbbiekre ígértek bővebb tájékoztatást.

(Borítóképünk illusztráció)

Előző sztori

Hét részeg sofőrt is lekapcsoltak a megyében

Következő sztori

Cáfolja a Magyar Hírlap állításait a szegedi ügyvédnő

Legutóbbi hasonló cikkek