Közélet

Koronavírus: Szegeden 140 kínai tanul, mindegyikükkel felvette a kapcsolatot az egyetem

Koronavírus: Szegeden 140 kínai tanul, mindegyikükkel felvette a kapcsolatot az egyetem

2020. február 3., hétfő
Koronavírus: Szegeden 140 kínai tanul, mindegyikükkel felvette a kapcsolatot az egyetem

A Kínában felbukkant koronavírus terjedése miatt a Szegedi Tudományegyetem is megtette a szükséges intézkedéseket, felkészülten várják az érintett területről érkező egyetemi polgárokat. A Konfíciusz Intézet keddi programját elővigyázatosságból nem tartják meg.

"A felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására."

- jelentette ki Schanda Tamás vasárnap. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta,hogy a félelmek ugyan nem alaptalanok, ám pánikra nincs ok, Magyarországon ugyanis még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak, és a kormány, amelynek a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, felkészült a védekezésre. Az egyetemekena magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják a hallgatókat és az oktatókat. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tájékoztatása szerint 140 kínai hallgatójuk van, őket már a múlt héten tájékoztatták a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információkról. Mindegyikükkel kérdőívet töltettek ki, amiben azt kérdezték, hogy melyik kínai tartományból érkeztek, mikor jártak otthon, kapcsolatba kerültek-e koronavírussal fertőzött személlyel. Az SZTE az egyetemi polgárokat, a nemzetközi ügyekkel foglalkozó és a külföldi hallgatókkal közvetlen kapcsolatban álló kollégákat, hallgatókat arra kérte, hogy fokozottan ügyeljenek a higiéniás előírások betartására és kerüljék a beteg emberekkel való érintkezést. Külön kérték, hogy

mellőzzék a Kínába való utazást és a kínai partnerek fogadását,azok pedig, akik az elmúlt 14 napban tértek haza Kínából, illetve várható hazatérésük, kockázatfelmérés céljából vegyék fel a kapcsolatot foglalkozás-egészségügyi orvosukkal.

A kínai hallgatók arról is kaptak tájékoztatást, hogy egészségügyi kérdés, panasz esetén közvetlenül mely foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz fordulhatnak. Az SZTE közleményében külön kiemelte, hogy az intézkedésekkel párhuzamosanfolyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, illetve a magyar kormány információit. Ezek alapján ha kell, azonnal reagálni tudnak a fejleményekre. ASZTE égisze alá tartozó kínai nyelv és kultúra terjesztésével, a kulturális kapcsolatok élénkítésével foglalkozó Konfíciusz Intézet már a múlt héten jelezte Facebook-oldalán, hogy a keddre tervezett Lampionünnepét nem rendezi meg. https://www.facebook.com/szegedikonfuciuszintezet/posts/2842171182495830 A koronavírussal kapcsolatos további kérdéseinket elküldtük a SZTE sajtóosztályának és a Konfuciusz Intézetnek is, mindkét helyen a későbbiekre ígértek bővebb tájékoztatást.

(Borítóképünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.