Gazdaság

Karkas Mihály kapta idén a Csongrád megye Gazdaságáért Díjat

Karkas Mihály kapta idén a Csongrád megye Gazdaságáért Díjat

2020. február 24., hétfő
Karkas Mihály kapta idén a Csongrád megye Gazdaságáért Díjat

Karkas Mihály, a makói Givaudan Hungary Kft. gyárigazgatója és ügyvezetője vehette át a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara(CSMKIK) által alapított Csongrád Megye Gazdaságáért Díjat Nemesi Páltól, a gazdasági önkormányzat elnökétől a szervezet és az Enterprise Europe Network Szeged Üzleti Estjén Szegeden. A rendezvény előtt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Rijekai Gazdasági Kamara együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja az egészségturizmus fejlesztése.

A megállapodást Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke, Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke és Blanka Kalokira, a Rijekai Gazdasági Kamara koordinátora írta alá. Az aláíró gazdasági önkormányzatok tagjai közötti együttműködés erősítéséért közös szakmai látogatásokat, konferenciákat és üzleti találkozókat szerveznek, ezáltal biztosítva az információ, tudás és jó gyakorlatok megosztását. Emellett közösen vennének részt kiállításokon, szakmai bemutatókon, promóciós rendezvényeken, segítve, hogy a vállalkozások jobb versenyhelyzetbe kerüljenek mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten. Az egészségturizmust közös programok és projektek kidolgozásával is fejlesztenék. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyébként már a 2018-ban kidolgozott megyei gazdasági jövőképében is hangsúlyosan foglakozott az egészségipar, valamint a turizmus kérdésével, melyek alappillérei lehetnek a 2030-ra elérendő megyei gazdasági célok teljesülésének.

Karkas Mihály, a Csongrád megye Gazdaságáért Díj ide kitüntetettje a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemem okleveles élelmiszeripari mérnökként, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdasági szakokleveles mérnökként diplomázott. Az egyetem után a Pick Szeged Rt.-nél vákuumcsomagoló műszakvezetőnek nevezték ki. 1997-től a Bestfoods Magyarország Rt.-nél termelési vezetőként levesporok, leveskockák, leves betétek, ételízesítők és a világhírű Hellmann’s majonéz gyártását irányította. 2001-ben az Unilever Bestfoods fúzió után helyettes gyárigazgatóként kapcsolódott be a Bajai Hűtőipari Gyár munkájába, majd gyárigazgatóként koordinálta az üzem Globus Csoportba történő integrációját. 2002-től termelési menedzserként és műszaki főmérnökként az Unilever röszkei gyárának teljes termelését és a teljes műszaki területet irányította. 2010 novemberétől a Givaudan Hungary Kft. makói gyárát vezeti, amelyet 40 milliárd forintos zöldmezős beruházással hozott létre a svájci székhelyű multinacionális vállalat. Kezdetben a gyárépítési munkákban vállalt komolyabb szerepet, a helyi gyári csapat, a működési modell kialakítása volt legfőbb feladata. 2012. decembertől a termelés beindítása, felfuttatása volt a következő fázis. 2013. októberétől a Givaudan Hungary Kft. ügyvezetői feladatait is ellátja. 2017-re sikerült elérni, hogy a makói gyár működése mintaként szolgál a többi társgyár számára. Társadalmi szerepvállalását a Magyar Vöröskereszt 2015-ben Ezüstéremmel ismerte el. 2016 óta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájában Makó és térségének küldöttjeként is aktívan részt vesz. A díjként járó bronz kisplasztika Hermészt, az istenek hírnökét, az utazók és kereskedők védelmezőjét ábrázolja. A szárnyas sapkája és saruja segítségével repülni tudó isten gyorsaságáról, fürgeségéről és furfangos ravaszságáról volt híres. Nacsa Richárd szegedi szobrász a figura megformázásakor ezeket a tulajdonságokat szerette volna minél érzékletesebben ábrázolni modern, letisztult stílusban.

(Forrás: CSMKIK)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.