Közélet

Erősödő regionális érdekérvényesítés Brüsszelben

Erősödő regionális érdekérvényesítés Brüsszelben

2020. február 18., kedd
Erősödő regionális érdekérvényesítés Brüsszelben

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés tanácsnoka kétszeresen is alelnöki poszthoz jutott a brüsszeli Régiók Bizottsága alakuló ülésén: egyrészt alelnöke lett a közgyűlésnek, másrészt pedig a legnagyobb létszámú, néppárti frakció is alelnökévé választotta. Így jócskán erősödött a magyar érdekek érvényesítésének lehetősége a helyi és regionális önkormányzatokat érintő témákkal kapcsolatos uniós jogszabályok kidolgozása során.

Az új, ötéves ciklus kezdetén, február 11-13-án tartotta újjáalakuló ülését a Régiók Bizottsága. Az Európai Bizottság tanácsadó szervét a 27 uniós tagállam kormányai által delegált, helyi és regionális szinten megválasztott képviselők alkotják. A főtagok összessége adja a 329fős közgyűlést, amely évente több alkalommal ül össze Brüsszelben, hogy véleményeket fogalmazzon meg és módosításokat fogadjon el az uniós jogszabályokról. A nemzeti delegációk politikai összetétele az adott tagállam általános politikai, földrajzi és helyi/regionális viszonyait tükrözi.

A szervezetben már második ciklusban képviselői mandátummal rendelkező Magyar Annát az ülésen alelnökké választotta a Régiók Bizottsága, ezen felül pedig a közgyűlés legjelentősebb politikai erejét adó, 208 fős európai néppárti frakció is alelnökévé választotta. Az új posztokat betöltő Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés tanácsnoka megtiszteltetésként fogadta a döntést, aki ezeknek a szerepköröknek köszönhetően immáraz elnökségekenkeresztülis befolyásolhatja a szervezet munkáját.

Az alelnöka választás után kijelentette: a magyar érdekek maximális figyelembevételével végzi tovább a munkáját a néppárti frakción és a Régiók Bizottságán belül is. A Bizottság alelnöki posztja a szakmai lehetőségeket erősíti, a néppárti alelnöki funkciónak pedig fontos a politikai üzenete is.

Hozzátette: a Régiók Európai Bizottsága révén a régiók és települések hivatalosan is beleszólhatnak az uniós döntéshozatalba, és ezáltal érvényre juttathatják a regionális és helyi hatóságok véleményét és érdekeit példáulaz egészségüggyel, oktatással, foglalkoztatással, szociálpolitikával, gazdasági és társadalmi kohézióval, közlekedéssel, energiaüggyel és éghajlatváltozással kapcsolatban is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.