Közélet

Czeglédy Csaba perében is elfogultságot jelentett a Szegedi Törvényszék

Czeglédy Csaba perében is elfogultságot jelentett a Szegedi Törvényszék

2020. február 27., csütörtök
Czeglédy Csaba perében is elfogultságot jelentett a Szegedi Törvényszék

A Szegedi Ítélőtábla, elfogadva a Szegedi Törvényszék elfogultságra vonatkozó bejelentését, a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki a Human Operator Zrt. ügyének tárgyalására - tájékoztatta a bíróság csütörtökön az MTI-t.

A Czeglédy Csaba által vezetett céghez kapcsolódó ügyben tavaly februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 ember ellen. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A Human Operator Zrt. két generál-alvállalkozó közbeiktatásával - amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be - munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Czeglédy Csaba, a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, ezért mentelmi jog illette meg. A politikus mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság május 9-én megszüntette az ellene indult büntetőeljárást. A főügyészség fellebbezése után azonban, a Szegedi Ítélőtábla döntése alapján a mentelmi jog megszűnését követően lefolytatható a CzeglédyCsaba elleni eljárás.

A Szegedi Törvényszék két tanácsa hét - a bűnösségét beismerő és az ügyészséggel egyezséget kötő - vádlott ügyében hozott jogerős döntést az előkészítő üléseken. A bíróság a vádlottakra másfél és három év három hónap közötti börtönbüntetéseket szabott ki, melyből hárman nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Januárban több, az ügyben eljáró bíró után a Szegedi Törvényszék valamennyi büntetőbírája elfogultságot jelentett be.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.