Írjon nekünk

Politika

A tavalyinál kevesebb pénzből gazdálkodhat idén Szeged

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Tavaly még 106 milliárd volt, idén már csak 91,4 milliárd forintból kell működtetni Szegedet – derült ki Botka László polgármester prezentációjából. A város bevételeinek nagy része továbbra is az adókból származik.

A költségvetésből 78,3 milliárd forintot tesznek ki a működési és fejlesztési kiadások, amelyek 42-58 százalék arányban oszlanak meg. Ezt egészítik ki az önkormányzati intézmények várható bevételeivel több mint 91 milliárd forintra. A polgármester elmondta, a várható támogatási összegek egy részét még nem tartalmazza az idei költségvetés, hiszen azt a pénzt még ebben nem lehet feltüntetni, csak ha már megérkezett. – Várhatóan év végére eléri a 100 milliárd forintot a költségvetési főösszeg – jelentette ki, majd hozzátette, a fejlesztési kiadások aránya év végére a korábbi évekhez hasonlóan elérheti a kiadások kétharmadát.

Prezentációjában nagy hangsúlyt fektetett arra a polgármester, hogy elmagyarázza: a kormányzati támogatások összege nélkül nehezen tudja a város fenntartani az alapvető szolgáltatásokat. Idén a város büdzséjébe kevesebb mint 6 milliárd forint érkezik a központi költségvetésből. Ezt az adóerőképesség alapján számítják ki, ami a vállalkozások korrigált árbevétele alapján befizetett iparűzésiadó-alapot figyelembe véve alakul ki, ezért a városnak nincs lehetősége arra, hogy az adóbevételek csökkentésével trükközzön a kormányzati támogatások növekedése érdekében.

2020-ban 16,3 milliárd forint adóbevételre számít az önkormányzat, ebből 11,92 milliárd iparűzési, 3,66 építmény- és telekadóból származik, valamint 500 millió gépjárműadó, 220 millió idegenforgalmi adó és 42 millió egyéb adóbevétel.

A prezentációból kiderült, hogy 2017 óta 10 százalékkal növekedett a gépjárműadóból származó bevétel, míg az építményadóból származó csak 6 százalékkal. Idegenforgalmi adóban 18 százalékos, iparűzési adóban 25 százalékos emelkedést könyvelhettek el ezen időszak alatt. Az összadóbevétel 1,1 milliárd forinttal emelkedett 2018-ról 2019-re.

Az önkormányzati cégek összesen 6,8 milliárd forint támogatást kapnak idén a város büdzséjéből, ebből az élmezőnyt a Szegedi Közlekedési Társaság, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., valamint a Szegedi Sport és Fürdők Kft. teszi ki. Az önkormányzati cégeknek 400 millió forintos bérkorrekciós alapot is biztosít a költségvetés.

A tömegközlekedés finanszírozása 7,4 milliárd forinttal szerepel a költségvetésben, ennek a fele, 3,7 milliárd forint önkormányzati önrész, 2,5 milliárd forint származik az utasközönség menetdíjából, valamint 1,2 milliárd forint az állami támogatás. A polgármester elmondta, ez a működést finanszírozza, azonban újabb járművekkel bővítenék a szegedi flottát.

Tavaly május 1-jén Botka bejelentette: 10 ezer forintos támogatást kapnak a szegedi nyugdíjasok és általános iskolások. Most kiderült, 34 ezer nyugdíjas, valamint beiskolázáskor 11 ezer általános iskolás gyerek kapott 10 ezer forintos támogatást. Ez az idei főösszegben több mint 1 milliárdot tesz ki.

Idén a második projekt kezdődik el a munkahelyteremtési támogatások terén, ebben 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre és a kormányhivatalon keresztül lehet hozzájutni ehhez az uniós támogatáshoz.

3 milliárd forintot költ az önkormányzat turisztikai fejlesztésre, ebbe beletartozik az orrszarvúház, a partfürdő felújítása a tavasszal elkészülő új kikötővel, valamint a Múzeumok Éjszakájára tervezik a Móra Ferenc Múzeum átadását.

4,8 milliárd forintot költenek idén a belterületi gazdasági utak korszerűsítésére. Új utat építenek a lézerközponthoz is, tavasszal pedig megkezdődik a Ladvánszky utcai csomópont átépítése.

Folyamatban a belváros, a Stefánia és a Móra-park felújítása, hamarosan pedig elkezdődik a Vértó és környéke felújításának közbeszerzési eljárása. Saját forrásból idén elkezdődik a Lechner tér felújítása. A Ligetben görparkot építenek, a Vértó körül pedig rekortán futókört alakítanának ki.

Bővül a csapadékvíz-elvezető hálózat: idén 1,5 milliárd forintból 15 kilométer csatorna épül három városrész 25 utcájában. A tervek közt a polgármester felsorolt egy új mechanikai-optikai hulladékválogatót évi 60 ezer tonnás kapacitással, de a jelenlegi hulladéklerakó telepet is bővítenék, valamint Szőregen új hulladékudvart építenének.

Tovább olvasom

Politika

Az Origo szerint Soros a járványt kihasználva bevásárolta magát Budapest vezetésébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egymillió eurót adományozott a balliberális irányítású fővárosnak.

Tovább olvasom

Politika

Hétpontos javaslatot fogalmazott meg a Fidesz–KDNP Szegeden a járvány miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nyílt felhívást tett közzé a Fidesz–KDNP Szegeden, amiben számos kérést, javaslatot fogalmaznak meg. Mutatjuk!

Tovább olvasom

Politika

Már odaadott pénzt “adott” újra Brüsszel Magyarországnak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Röviden és érthetően bemutatjuk, miért nem kapott valójában egyetlen forintot sem Magyarország a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.

Tovább olvasom

Aktuál