Politika

A tavalyinál kevesebb pénzből gazdálkodhat idén Szeged

A tavalyinál kevesebb pénzből gazdálkodhat idén Szeged

2020. február 14., péntek
A tavalyinál kevesebb pénzből gazdálkodhat idén Szeged

Tavaly még 106 milliárd volt, idén már csak 91,4 milliárd forintból kell működtetni Szegedet – derült ki Botka László polgármester prezentációjából. A város bevételeinek nagy része továbbra is az adókból származik.

A költségvetésből 78,3 milliárd forintot tesznek ki a működési és fejlesztési kiadások, amelyek 42-58 százalék arányban oszlanak meg. Ezt egészítik ki az önkormányzati intézmények várható bevételeivel több mint 91 milliárd forintra. A polgármester elmondta, a várható támogatási összegek egy részét még nem tartalmazza az idei költségvetés, hiszen azt a pénzt még ebben nem lehet feltüntetni, csak ha már megérkezett. – Várhatóan év végére eléri a 100 milliárd forintot a költségvetési főösszeg – jelentette ki, majd hozzátette, a fejlesztési kiadások aránya év végére a korábbi évekhez hasonlóan elérheti a kiadások kétharmadát.

Prezentációjában nagy hangsúlyt fektetett arra a polgármester, hogy elmagyarázza: a kormányzati támogatások összege nélkül nehezen tudja a város fenntartani az alapvető szolgáltatásokat. Idén a város büdzséjébe kevesebb mint 6 milliárd forint érkezik a központi költségvetésből. Ezt az adóerőképesség alapján számítják ki, ami a vállalkozások korrigált árbevétele alapján befizetett iparűzésiadó-alapot figyelembe véve alakul ki, ezért a városnak nincs lehetősége arra, hogy az adóbevételek csökkentésével trükközzön a kormányzati támogatások növekedése érdekében.

2020-ban 16,3 milliárd forint adóbevételre számít az önkormányzat, ebből 11,92 milliárd iparűzési, 3,66 építmény- és telekadóból származik, valamint 500 millió gépjárműadó, 220 millió idegenforgalmi adó és 42 millió egyéb adóbevétel.

A prezentációból kiderült, hogy 2017 óta 10 százalékkal növekedett a gépjárműadóból származó bevétel, míg az építményadóból származó csak 6 százalékkal. Idegenforgalmi adóban 18 százalékos, iparűzési adóban 25 százalékos emelkedést könyvelhettek el ezen időszak alatt. Az összadóbevétel 1,1 milliárd forinttal emelkedett 2018-ról 2019-re. Az önkormányzati cégek összesen 6,8 milliárd forint támogatást kapnak idén a város büdzséjéből, ebből az élmezőnyt a Szegedi Közlekedési Társaság, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., valamint a Szegedi Sport és Fürdők Kft. teszi ki. Az önkormányzati cégeknek 400 millió forintos bérkorrekciós alapot is biztosít a költségvetés. A tömegközlekedés finanszírozása 7,4 milliárd forinttal szerepel a költségvetésben, ennek a fele, 3,7 milliárd forint önkormányzati önrész, 2,5 milliárd forint származik az utasközönség menetdíjából, valamint 1,2 milliárd forint az állami támogatás. A polgármester elmondta, ez a működést finanszírozza, azonban újabb járművekkel bővítenék a szegedi flottát.

Tavaly május 1-jén Botka bejelentette: 10 ezer forintos támogatást kapnak a szegedi nyugdíjasok és általános iskolások. Most kiderült, 34 ezer nyugdíjas, valamint beiskolázáskor 11 ezer általános iskolás gyerek kapott 10 ezer forintos támogatást. Ez az idei főösszegben több mint 1 milliárdot tesz ki.

Idén a második projekt kezdődik el a munkahelyteremtési támogatások terén, ebben 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre és a kormányhivatalon keresztül lehet hozzájutni ehhez az uniós támogatáshoz.

3 milliárd forintot költ az önkormányzat turisztikai fejlesztésre, ebbe beletartozik az orrszarvúház, a partfürdő felújítása a tavasszal elkészülő új kikötővel, valamint a Múzeumok Éjszakájára tervezik a Móra Ferenc Múzeum átadását. 4,8 milliárd forintot költenek idén a belterületi gazdasági utak korszerűsítésére. Új utat építenek a lézerközponthoz is, tavasszal pedig megkezdődik a Ladvánszky utcai csomópont átépítése. Folyamatban a belváros, a Stefánia és a Móra-park felújítása, hamarosan pedig elkezdődik a Vértó és környéke felújításának közbeszerzési eljárása. Saját forrásból idén elkezdődik a Lechner tér felújítása. A Ligetben görparkot építenek, a Vértó körül pedig rekortán futókört alakítanának ki. Bővül a csapadékvíz-elvezető hálózat: idén 1,5 milliárd forintból 15 kilométer csatorna épül három városrész 25 utcájában. A tervek közt a polgármester felsorolt egy új mechanikai-optikai hulladékválogatót évi 60 ezer tonnás kapacitással, de a jelenlegi hulladéklerakó telepet is bővítenék, valamint Szőregen új hulladékudvart építenének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.