Krimi

41 millióval gazdagodott egy csongrádi cég korrupt műszaki igazgatója

41 millióval gazdagodott egy csongrádi cég korrupt műszaki igazgatója

2020. február 18., kedd
41 millióval gazdagodott egy csongrádi cég korrupt műszaki igazgatója

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a szegedi férfival szemben, aki 2009 és 2016 augusztusa közötti időszakban egy csongrádi székhelyű gazdasági társaság műszaki és termelési igazgatójaként mintegy 40 millió forint jogtalan előnyhöz jutott - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a vádlott feladatai közé tartozott többek között a cég beszerzési tevékenységének irányítása, ellenőrzése és az abban való aktív részvétel, amellyel összefüggésben önállóan igazolta a beérkező áru minőségét és a számlák kifizethetőségét.

A vádlott munkaszerződése tartalmazta azt, hogy a munkakörével összefüggő tevékenysége során nem fogadhat el olyan ajándékot, juttatást vagy előnyt, amely alkalmas lehet döntésének befolyásolására, vagy ilyen befolyásolás látszatának keltésére. A vádlott volt az, aki műszaki és termelési igazgatóként kiszámolta és levezette, hogy a kft számára a külső gazdasági partnerrel végeztetett festés négyzetméterára mennyivel kedvezőbb, mintha azt saját munkában végeznék el és ezen kimutatások alapján hozta meg a gazdasági társaság ügyvezetője a külső partnerrel történő szerződéskötésről szóló döntést.

Így lett a cég beszállítója az ún. bérfestési munkálatok során az a gazdasági társaság, amelynek ügyvezetőjétől a vádlott heti két-három alkalommal Szegeden, a bérfestési munkák négyzetmétere után 100 Ft-ot vett át saját maga részére.

Mindezek alapján a 2009-től kezdődő időszakban – közel hét év alatt - a vádlott a több százezer négyzetméter bérfestési munka után mintegy 41 millió forint jogtalan előnyhöz jutott, mint az őt foglalkoztató gazdasági társaság önálló intézkedésre jogosult munkavállalója.

A főügyészség a vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen, önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettével vádolja.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.