Közélet

Változatos programokat kínálnak Csongrád megyében a magyar kultúra napján

Változatos programokat kínálnak Csongrád megyében a magyar kultúra napján

2020. január 17., péntek
Változatos programokat kínálnak Csongrád megyében a magyar kultúra napján

Változatos programokkal, kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, elismerések átadásával köszöntik a magyar kultúra napját Csongrád megyében.

Szombaton Szeged kulturális intézményei mutatkoznak be a Szent-Györgyi Albert Agórában. Ugyanitt szerdán díszünnepségen adják át az önkormányzat elismeréseit: a Szeged kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket. A Bálint Sándor Művelődési Házban a Hammido Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek vizsgamunkáit mutatják be keddtől, a Kőrössy József Közgazdasági Szakgimnáziumban amatőr alkotók műveiből nyílik kiállítás szerdán, a Somogyi-könyvtár tárlatán pedig a szegediek máriaradnai búcsújárását és a hozzá kapcsolódó szokásokat ismerhetik meg a látogatók. A Fekete Házban szerdán előbb a Móra Ferenc Múzeum évkönyvét, majd Vágvölgyi B. András 1989 című kötetét mutatják be. Hódmezővásárhelyen Hommage á Tornyai János címmel nyílik kiállítás a 2019 októberében megrendezett XX. Vásárhelyi Festőszimpózium résztvevőinek a festőművész előtt tisztelgő alkotásaiból.

Hagyomány, hogy a magyar kultúra napjához kapcsolódva adják át a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Az elismerést a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezett vasárnapi gálaműsoron vehetik át az idei díjazottak.

Szerdán a Tornyai-múzeumban Kiss Lajos néprajzkutató, múzeumigazgató emlékére Múzeumőr címmel nyílik kiállítás. Csongrádon szombaton a művelődési központban újévi operettgálát, kedden ünnepi hangversenyt rendeznek, január 24-én az ötvenéves Csongrádi Irodalmi Műhely történetét bemutató tárlat nyílik, másnap pedig Góg János Hűség és lázadás című regényét mutatják be. Szerdán tartják a 45 éve alapított Csongrádi Művésztelep jubileumi tárlatának megnyitóját. A Térben síkban című kiállítás a Csongrád Galériában látható. Szentesen kultúra napi tanári hangversenyt rendeznek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában szerdán.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.