Sport

Tovább íródik a "malmői csoda": Szlovénia ellen is nyert a válogatott

Tovább íródik a "malmői csoda": Szlovénia ellen is nyert a válogatott

2020. január 19., vasárnap
Tovább íródik a "malmői csoda": Szlovénia ellen is nyert a válogatott

Igazán pikáns mérkőzéssel folytatta szereplését a magyar válogatott az Európa-bajnokság középdöntőjének malmői csoportjában.

Az ellenfél az a Szlovénia volt, amelynek keretéből hatan a magyar bajnokságban játszanak: a jobbszélső Mario Sostaric, az irányító Dean Bombac és a balátlövő Nik Henigman a Szegedet, a beálló Blaz Blagotinsek, a jobbszélső Gasper Marguc és a balátlövő Borut Mackovsek pedig a Veszprémet erősíti, ráadásul utóbbi nyáron Szegedre igazol. A szlovénok kispadján az a Ljubomir Vranjes ül, akivel az előző Európa-bajnokságon három vereség után a csoportkörben kiesett a magyar válogatott, majd néhány hónappal később éppen a svéd szakember vezetésével a szlovénokat elbúcsúztatva jutott ki a világbajnokságra. Vranjest 2018 őszén előbb Veszprémből, majd néhány nappal később a magyar válogatott kispadjáról is elküldték. A szlovén csapatot december közepe óta irányítja, de a jelek szerint remek munkát végez, hiszen együttese mind a négy meccsét megnyerte eddig a kontinenstornán.

Pontatlan magyar támadás hozta a szlovén előnyt

Támadásban bátran és jól kezdte a mérkőzést magyar válogatott, az 5. percben már 2 góllal, 3-1-re vezetett. A védekezés talán egy kicsit kevésbé volt pontos, ami a szlovénoknak adott lehetőséget az egyenlítésre, amit pillanatok alatt meg is tettek. A bátor magyar támadások sajnos nem mindig párosultak pontossággal, Szita Zoltán kétszer, Balogh Zsolt egyszer hibázott biztosnak tűnő helyzetben. A szlovénok köszönték a könnyen kapott lehetőséget és magukhoz vették a vezetést, a 12. perc végére először két góllal, 8-6-ra léptek el. A szlovénoknál Dean Bombac annak ellenére a padon kezdett, hogy az előző mérkőzésen, Izland ellen a meccs legjobbja volt. Miha Zarabec kezdett irányítóban, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Bánhidi Bence a MOL-Pick Szegedben kiismerte annyira Dean Bombact, hogy nehezebben boldogult volna ellene. Legalább annyira nehezen, mint amennyire a magyar védelem Jure Doleneccel. A Barcelona játékosa sorozatban lőtte a gólokat és a 17. percben már 3 gólos volt a szlovén előny. A kapuban a Mikler Rolandot váltó Székely Márton fogott néhány labdát, védekezésben megbontotta a falat a magyar válogatott, ami nem ízlett az ellenfélnek, csökkent is különbség, de a pontatlan támadások miatt az egyenlítés nem sikerült. A ritmust váltó szlovénok újabb vezért találtak Nejc Cehte vette vállára a csapatot és két gyors góljával 14-10-nél először volt négy a különbség. A félidő utolsó percében Székely Márton védésének köszönhetően a magyaroknak esélyük volt feljönni két gólra, ez Bánhidi Bence találatával sikerült is, azonban az ellenfélnek maradt annyi ideje, hogy Miha Dolenec révén válaszolni tudjanak, így 16-13-ra vezetett Szlovénia a félidőben.

... és akkor jöttek a második félidő specialistái

Jó védekezéssel, Bánhidi Bence és Máthé Dominik góljával kezdődött a második félidő, majd a spanyol játékvezetők utóbbi gólszerzőnket küldték ki 2 percre. Biztatóan kezdte a félidőt a kapuba visszatérő Mikler Roland is, és ha csak a védekezésen és a kapusteljesítményen múlt volna, akkor akár a vezetést is gyorsan átvehette volna a magyar válogatott. De a támadás továbbra sem akart működni, körülményesen, lassan és pontatlanul próbálkoztunk bevenni a szlovén kaput, többnyire sikertelenül. A 40. percben másfél percig próbálkozhatott a kapu előtt a magyar csapat és több pontatlan lövés után végül Bánhidi Bence volt az, aki betalált, amivel 18-18-ra módosította az eredményt- a szegedi beállós az izlandi meccshez hasonlóan a hátára vette a csapatot, ez volt 9. gólja. Érezhető nyugalmat hozott válogatottunk játékában az egyenlítés, olyannyira, hogy Nagy Bence két gyors gólja és Rosta Miklós találata után már a magyar válogatott vezetett hárommal. A félidő felénél jött is a szlovén időkérés és pályára lépett Dean Bombac is. Ez azonban nem zavarta meg a magyarokat és Ligetvári Patrik góljaival tartani tudta előnyét. Az átlövőt képtelenek voltak tartani a szlovénok, neki pedig sült a keze, így egyre biztatóbb helyzetbe került a magyar válogatott, az 55. percben 27-24-es magyar vezetés állt a táblán. Az idő fogyott, a különbség nem csökkent, Szlovénia kénytelen volt megnyitni a védekezését. Az 58. percbenDean Bombac megtaláltaMackovseket

,

aki balról nem is hibázott-28-27. Az59. percben passzívnál lőttLigetvári Patrik

,

a sáncról pedig a kapuba pattant a labda- 27–29. 56 másodperc maradt, Vranjes időt kért, majd Nik Henigman nagyon gyorsan kiharcolt egy hetest, Bóka Bendegúz csapott rá a kezére. Miha Dolenecvédhetetlenül kilövi a bal felsőt 28–29. Jött a magyar időkérés, 19 másodperc maradt, még nem volt passzívon a bírók keze. Dean Bombacot kiállították, kilenc másodperc maradt- az meg lepörgött! https://www.facebook.com/kezivalogatott/videos/183974189634028/

Szenzációs második félidővel fordított a magyar válogatott, így 29–28-ra legyőztük Szlovéniát!

https://www.facebook.com/szegedma/videos/629731340901825/  

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG

KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ 2. CSOPORT (MALMÖ)

MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 29–28

(13–16)

Malmö, 8304

néző.

V:

O. López, A. Ramírez (spanyolok)

MAGYARORSZÁG:

MIKLER – Hornyák P., Balogh Zs. 2 (1), Győri 3, BÁNHIDI 9, Szita 1, Bóka 1.

Csere:

Székely M. (kapus) LIGETVÁRI 6, SIPOS A., ifj.Rosta M. 2, Máthé 2, Fekete B., NAGY B. 3.

Szövetségi kapitány:

Gulyás István

SZLOVÉNIA:

FERLIN – Janc 4, DOLENEC 7 (1), ZARABEC 4 (1), B. Blagotinsek 4, MACKOVSEK 5, Cingesar.

Csere:

Kastelic (kapus), Zabic, Henigman 1, Cehte 3, Sostaric, Bombac.

Szövetségi kapitány:

Ljubomir Vranjes

Az eredmény alakulása. 5. perc:

3–1.

8. p.:

5–4.

10. p.:

5–6.

12. p.:

6–8.

17. p.:

7–10.

20. p.:

9–10.

26. p.:

10–14.

33. p.:

15–16.

40. p.:

17–17.

43. p.:

19–18.

44. p.:

21–18.

47. p.:

22–21.

52. p.:

25–22.

56. p.:

27–25

Kiállítások:

10, ill. 10 perc

Hétméteresek:

1/1, ill. 3/2

A csoport további mérkőzései

Korábban

Portugália–Izland

25–28

(12–14)

Ld:

Areia, Martins 4-4, ill. Smárason 8, Pálmarsson, Petersson, Sigurdsson 5-5          

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.