Közélet

Szavalóversenyt rendeznek Dorozsmán

Szavalóversenyt rendeznek Dorozsmán

2020. január 17., péntek
Szavalóversenyt rendeznek Dorozsmán

A magyar kultúra napjához (január 22.) kapcsolódóan rendezik meg a 20. Farkas Dezső Szavalóverseny döntőit a Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtárában (Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.).

A helyi általános iskolások számára meghirdetett program január 22-én és 23-án (szerdán és csütörtökön) egyaránt 14 órakor kezdődik. Az első napon az alsó tagozatosok, másnap a felsős diákok mondanak verseket.

A Somogyi-könyvtár sikerrel vett részt a Versünnep Alapítvány pályázatán, amelynek támogatásával a dorozsmai verseny zsűrijének elnöki tisztségét Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház művésze tölti be. (A Versünnep Fesztivál 2020 programjáról részletesen a versunnep.com internetes oldalon.)

A Farkas Dezső Szavalóverseny Szeged-Kiskundorozsma kulturális életében jelentős múltra tekint vissza a Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtárának szervezésében. Az 1973-ben Szegedhez csatolt településen két általános iskola működik. A fiókkönyvtár az 1990-es évek közepén rendezte meg először a két iskola diákjainak verses megmérettetését. Az egyszeri próbálkozásból szép hagyomány született.

1999-ben a rendezvény felvette Farkas Dezső dorozsmai kántor, költő, cserkészvezető nevét. Az évenkénti szavalóverseny egyre több diákot mozgatott meg, a közel 25 éves múlt több száz kisdiáknak biztosított szereplési lehetőséget. Jelenleg az alsó tagozatból osztályonként, 3-3 fő, felső tagozatban 2-2 vesz részt a döntő megmérettetésen” (a program ajánlójából).

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.