Közélet

Samu Katalin szobrászművészre emlékeztek Vásárhelyen

Samu Katalin szobrászművészre emlékeztek Vásárhelyen

2020. január 23., csütörtök
Samu Katalin szobrászművészre emlékeztek Vásárhelyen

Samu Katalin szobrászművész (1934-2011) halálának kilencedik évfordulóján rendezte meg a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ az alkotó szeptemberben nyílt gyűjteményes kiállításának záróeseményét, amelyen a művész munkásságáról és alkotásainak továbbéléséről is beszélgettek a résztvevők.

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczi Noémi-díjas, érdemes művész megosztotta, hogy a nemrégiben Komárnóban egy kiállításról egyeztetve a szervezők meglátták azt a prospektust, amelynek a címoldalán Samu Katalin egyik lovat ábrázoló szobra szerepelt, s kijelentették: szeretnék a művész alkotásait meghívni a kiállítóhelyre. Samu Katalin mesterének, Borsos Miklósnak köszönhette, hogy befejezhette a főiskolát. A Képzőművészeti Főiskoláról adminisztratív okokra hivatkozva, ám valójában kulák származása miatt távolították el, ám a mester közbenjárására az Iparművészeti Főiskolán diplomát szerezhetett.

Az 1934-ben született vásárhelyi szobrászművész első önálló tárlatát hat évvel a főiskola befejezése után, 1964-ben rendezte meg a Tornyai János Múzeumban– mondta el Képiró Ágnes. A vásárhelyi közgyűjtemény művészettörténésze arról is szólt, hogy a hetven művet felvonultató tárlatról katalógus is napvilágot látott, s a szobrászművész 1969-től műteremlakáshoz jutott a városban. Emlékezetes volt az 1976-ban a Műcsarnokban rendezett egyéni kiállítása, s a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon is több alkalommal szerepelt 1958 és 2005 között.

Születésének hetvenedik évfordulóján, 2004-ben önálló tárlatot rendezett a Tornyai-múzeum, amelynek gyűjteményében számos alkotása található. Samu Katalin Medgyessy Ferenc szobrászati örökségéhez kapcsolódva alkotta meg tömbszerű, összefogott formavilágra hangolt figuráit és állatszobrait. Munkáit érzékeny felületkezelés és érzelemgazdagság jellemzi. Plasztikai értékrendjének mércéje az ókori egyiptomi ésa görög szobrászat volt. – fogalmazott a művészttörténész. Miután Samu Katalin egészségi állapota megromlott, aggodalom töltötte el művészeti hagyatékának sorsa iránt, amelynek megoldásában a Mindszenttel kialakult kapcsolata segített, a város 71 alkotását fogadta be, s mutatja be a Keller Lajos Könyvtár állandó kiállításán, ahol személyes tárgyait is megtekinthetik a látogatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.