Közélet

Itt a bravúr: a magyar válogatott legyőzte Oroszországot!

Itt a bravúr: a magyar válogatott legyőzte Oroszországot!

2020. január 11., szombat
Itt a bravúr: a magyar válogatott legyőzte Oroszországot!

Megkezdte a szereplését Malmőben, a férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Az első ellenfél Oroszország volt, amellyel a selejtezőkben is egy csoportban szerepeltünk. Akkor egyszer nyertünk, egyszer döntetlent játszottunk ellene, de az egy másik magyar csapat volt - de a legnagyobb Eb-vereséget is az oroszoktól szenvedte el a válogatottunk, 12 góllal, igaz, még 1996-ban. Most a megfiatalított és meglehetősen kevés nemzetközi rutinnal bíró magyar válogatott a bravúr reményében léphetett pályára, hiszen különösebb teher és elvárás nem nyomta a vállukat.

A védekezés hozta az előnyt

Cseppet sem tűnt megilletődöttnek a magyar válogatott, bár az oroszok szereztek vezetést, de előbb Győri Mátyás és Bánhidi Bence góljával a 4. percben már nálunk volt az előny. A meccs első felében a védekezéssel nem volt baj, ami viszont szembetűnő volt, hogy a múlt heti szombati, csehek elleni edzőmeccshez képest támadásban lényegesen gyorsabban és pontosabban ment a labda. A meccs képét nézve egyáltalán nem meglepő, hogy a 11. percben Hornyák Péter góljával már két góllal, 6-4-re vezettünk. A kezdeti lendület a 12. percben tört meg, egymás után három támadásnál is a lelátón kötött ki a labda, érezhető volt, hogy akad még mit javítani az irányító-átlövő páros kapcsolatokon. Az oroszok emelték a tempót és kihasználva a magyar hibákat a 15. percre átvették a vezetést 7-6-ra. Jöhetett a magyar időkérés. A vezetést ugyan nem sikerült visszaszerezni, de a 24. percig minden orosz gólra jött egy magyar válasz.

A 25. percben két egymás utáni támadásnál újból "dadogott" a labda a magyar kezekben, az oroszok pedig elmentek két góllal. Sokáig azonban nem örülhettek az előnyüknek, két perccel később előbb Bánhidi Bence egyenlített, majd Sipos Adrián góljával ismét nálunk volt az előny, sőt az utolsó percbe lépve Ligetvári Patrik találatával ismét kettő volt az előny. Egy-egy támadásra maradt idő, amiből az oroszok betaláltak, a magyarok nem, így egy gól megmaradt az előnyünkből a szünetre, 14-13-nál mehettek pihenőre a csapatok. A meccs képét tekintve egyáltalán nem volt meglepő a stabilan és jól védekező magyarok vezetése.

Nem remegtek meg a kezek

Jól kezdődött a második játékrész is. A 35. percre sikerült állandósítani a kétgólos előnyt, sőt előbb Bóka Bendegúz lerohanásból, majd Balogh Zsolt hétméteresből is betalált, így már néggyel, 19-15-re vezetett a magyar csapat, így jöhetett az oroszok időkérése. A kapuban a legrutinosabb magyar, Mikler Roland egy-egy bravúrjával nagyon komoly tartást adott a csapatnak, ami egyben arra is lehetőséget kínált arra, hogy akár az előnyét is növelje válogatottunk. Lehetett volna közte öt is, de a 40. percben ismét megtorpantak a magyarok. A támadásban előjöttek ismét az első félidőben is látott hibák, ami lehetőséget adott az oroszoknak a könnyű gólokra. Nem is hagyták ezt a ziccert, felzárkóztak és többször is az egyenlítésért támadhattak. Egészen a 49. percig lógott a levegőben az egyenlítés, amikor két orosz hibát kihasználva Győri Mátyás és Bóka Bendegúz is gólt lőtt, így a hajrára háromgólos, 23-20-as előnnyel fordultak a csapatok.

Egyértelmű volt, hogy ha a magyar válogatott védekezése és kapusteljesítménye ugyanazon a szinten marad a hajrában, mint a meccs döntő részében volt, akkor az egyre jobban elbizonytalanodó oroszok nem tudnak felzárkózni. Az 55. percig ezzel nem is volt komolyabb gond, de akkor ismét támadásban jöttek a bakik, amit ismét kihasználtak az oroszok és az 57. perc legelején egyenlítettek. Balogh Zsolt magabiztos hetes góljával két perccel a vége előtt nálunk volt az előny, majd Mikler Roland védése után esély nyílt a kétgólos vezetésre. Az idővel is játszani kellett és gólt is kellett dobni. Ennek sajnos csak az egyik fele sikerült, az időt ugyan elhúztuk, de Bánhidi Bence Bence beállóból Victor Kirijev lábát találta telibe. Az egyenlítésért hajtó oroszok 24 másodperccel a vége előtt kértek időt, végig is támadták a meccset, de 8 másodperccel a vége előtt Timur Dibirov szélről érkező lövését Mikler védte, a kipattanó magyar kezekbe került és a hátralévő másodperceket örömittasan passzolgatták végig. https://www.facebook.com/kezivalogatott/videos/860154957738286/

MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 26–25

(14–13)

Malmö, 9202

néző.

V:

Jurinovic, Mrvica (horvátok)

MAGYARORSZÁG:

MIKLER – Hornyák 1, Máthé, SIPOS A. 1, Bánhidi 4, SZITA 4, Győri 3.

Csere:

BÓKA 3, BALOGH ZS. 7 (5), Ligetvári 2, Nagy B. 1, Fekete B., ifj. Rosta.

Szövetségi kapitány:

Gulyás István

OROSZORSZÁG:

Kirejev – Siskarjov 2, Szurinszkij 2, Zsitnyikov 2, KALARAS 4, SZANTALOV 5, Gyibirov 3 (1).

Csere:

Zabolotyin (kapus), A. Kotov, Szoroka, Kovaljev, Jermakov 1, Atman, KOSZOROTOV 4, Andrejev 2.

Szövetségi kapitány:

Eduard Koksarov

Az eredmény alakulása. 4. p.:

2–1.

10. p.:

6–4.

16. p.:

6–7.

23. p.:

9–11.

27. p.:

12–11.

38. p.:

19–15.

44. p.:

20–19.

53. p.:

25–21.

57. p.:

25–25 Kiállítások: 6, ill. nem volt Hétméteresek: 5/5, ill. 3/1 https://www.facebook.com/szegedma/videos/547870695824902/ A magyar válogatott 2016 után először, 8 vesztes Eb-meccs után tudott nyerni ismét a kontinenstornán. A mezőny legjobbja a kapus Mikler Roland lett, a legeredményesebb játékos pedig Balogh Zsolt, aki hét gólt dobott. A magyarok hétfőn 20.30-tól az olimpiai és világbajnok dánokkal találkoznak, szerdán pedig Izland válogatottja ellen zárják a csoportkört. A középdöntőbe az első két helyezett jut.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.