Sport

Ez is a mi arcunk, ezt is kezelni kell

Ez is a mi arcunk, ezt is kezelni kell

2020. január 18., szombat
Ez is a mi arcunk, ezt is kezelni kell

Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, a magyar férfi kézilabda-válogatott félénk hozzáállása volt a legnagyobb baj a Norvégiával szemben 36-29-re elveszített mérkőzésen az Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában.

A pénteki, malmői találkozó első félidejében jelentős különbség volt a két csapat között, a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes skandinávok sokkal gyorsabban és pontosabban játszottak támadásban, sokkal hatékonyabban védekeztek, és a 18. percben már 15-5-re vezettek. "Az első félidőben látott félénk hozzáállással volt bajunk. Hibázni lehet, mindenki hibázik, de ha látjuk, hogy van tűz, van szikra, akkor nincs bajunk a játékkal. A szünetben azt mondtuk a játékosoknak, hogy legyenek robbanékonyabbak. A tudás- és tapasztalatbeli különbséget ezzel lehet kiegyenlíteni" - nyilatkozta Gulyás István szövetségi kapitány. Hozzátette, nem erre számítottak, és a játékosok némileg meg is zavarodtak, taktikailag nem azt csinálták, amit kellett volna, szűken játszottak, középen tömörültek.

"Nem ez volt a terv. Szét akartuk húzni a védőfalat egy kicsit, hogy Bánhidi Bence kikerüljön az egyes és a kettes védő közé, a két szélsőhöz és a kisebb testű kettes védőhöz, de elbizonytalanodtunk" elemezte az első felvonásban látottakat az edző. Felidézte, hogy voltak pontatlan lövések, több visszapattanó labdánál is pechjük volt a magyaroknak, de hangsúlyozta, hogy a labda mindig ahhoz pattan, aki egy kicsit jobban koncentrál. "A három csoportmeccs után jött egy kis leeresztés, egy kis nyugalom. Ez is a mi arcunk, ezt is kezelni kell, ezen is dolgozni kell. Életet kell lehelni a fiúkba, és újra el kell vetni a fejekben, hogy ezeket a bónuszmeccseket úgy éljük meg, mint a mostani második félidőt. Akkor nem lesz problémánk" - magyarázta Gulyás. Elárulta, hogy a szünetben egy kicsit felpiszkálták a játékosokat, mondván, az nem lehet, hogy a norvégok mutogassanak és nagyképűen kézilabdázzanak.

"A második félidőben aztán Sipos Adrián néhányszor összeakasztotta a bajszát Sander Sagosennel, és a kispadok között is ment a kommunikáció, de azt gondolom, ez a helyes, ennek így kell zajlania. A második félidőben helyre állt a lelkük, ugyanúgy mentek és küzdöttek, mint a korábbi három mérkőzésen, és ez fontos" - értékelt a szövetségi kapitány. A magyar válogatott a 2017-es és a tavalyi világbajnokságon, illetve ezúttal is sima vereséget szenvedett a norvégoktól. Gulyás István ezt azzal magyarázta, hogy a skandináv együttes rendkívül dinamikusan kézilabdázik, sokat fut és nagy sebességet diktál."Ha gólt lőttünk, máris ott lihegnek a nyakunkon a félpályán. Ebben nem csak előttünk, hanem a világ előtt járnak, ehhez a futómennyiséghez és dinamikához kell felnőnünk" - mondta. Ezúttal a magyar keret mind a 16 tagja játéklehetőséget kapott. A szakvezető ennek kapcsán elmondta, a csoportkörben is az volt a terv, hogy forgatják a csapatot, de akkor ki-ki meccseket játszottak, ezért erre nem volt lehetőség.Ligetvári Patrik úgy fogalmazott, sokat tudnak tanulni a pénteki vesztes mérkőzésből, mert az első félidőben nagyon sok hibát követtek el."Ezekről beszéltünk a meccs előtt, mégis rosszul csináltuk. Ebből kell leszűrnünk a tanulságot, és ezeket kell kijavítanunk" - magyarázta a spanyol Logrono La Rioja balátlövője, aki hét lövésből öt gólt dobott.

Hozzáfűzte, nem volt meglepő számukra az a nagy iram, amit ellenfelük diktált, hiszen számítottak rá. Ligetvári közölte, csalódást jelentett számukra, hogy ellenfelüknek szerencséjük is volt, és a kapufáról mindig hozzájuk pattant a labda. "A szünet után úgy jöttünk ki, hogy próbáljuk megnyerni a második félidőt, ez sikerült is, és kevesebb hibával játszottunk. Éreztük, hogy lebecsültek minket, nagyképűen mutogatnak, és éreztük, hogy még közelebb lehetne kerülnünk hozzájuk, de ez végül nem sikerült" - nyilatkozta. Az átlövő elismerte, most jött ki rajtuk a fáradtság, de hangsúlyozta, hogy át kell lépniük a holtponton, és ha ez sikerül, akkor ugyanazt a teljesítményt tudják nyújtani a folytatásban, mint például a csoportkörben Izland ellen. A norvégok továbbra is százszázalékosak a tornán, a magyaroknak ez volt az első vereségük. A magyar csapat két győzelem és egy döntetlen után a maximális két ponttal jutott a csoportkörből a középdöntőbe, ahol vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkozik. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.