Politika

Botka: Nem mondhatom, hogy diszkriminációt érzek Szeged esetében

Botka: Nem mondhatom, hogy diszkriminációt érzek Szeged esetében

2020. január 16., csütörtök
Botka: Nem mondhatom, hogy diszkriminációt érzek Szeged esetében

Élő interjút adott Botka László polgármester az Indexnek. A beszélgetés nagy részében az ellenzéki összefogás kapcsán kérdezték Botkát, de szóba került a déli Tisza-híd, illetve a város és a kormány viszonya is.

– Lesz-e még az ellenzék vezetője Botka László? – ezzel a felütéssel kezdődött a beszélgetés Botka és az Index főszerkesztője, Dull Szabolc, valamint Bíró Marianna között. A polgármester erre úgy válaszolt, hogy legfontosabb feladata a város irányítása – később többször is hangsúlyozta, hogy az őszi önkormányzati választás eredményeit komoly és határozott felkérésnek érzi a szegediek részéről.

Kérdezték az MSZP-ből való kilépéséről is. – Mindenki megértheti, hogy megérlelt, megszenvedett és nehéz döntés volt. Szociáldemokrata politikus voltam, vagyok és maradok, nem tudok más lenni – fejtette ki. Szerinte nem lepődött meg ezen a fejleményen senki, aki követte az elmúlt időszakot. Fontos mozzanatként említette, amikor 2017-ben miniszterelnök-jelöltségéről lemondott, szerinte ugyanis az új baloldali programra tett javaslata nem tetszett az ellenzéki pártoknak. – Nem arról fogok beszélni, hogy mit tartok problémának az ellenzéki politizálásban, hanem hogy milyennek kellene lennie 2022-ben ahhoz, hogy legyen esély a valódi kormányváltásra – fogalmazott. Kitérő válaszokat adott azonban arra, hogy milyennek látja korábbi pártját, illetve kikre gondolt, amikor az MSZP beépített ügynökeiről beszélt. Úgy fogalmazott, 2017-ben már érezte, hogy a választók részéről egyre nagyobb igény van az összefogásra, szerinte két évvel később megértették ezt.

A Jobbik kapcsán elmondta, miniszterelnök-jelöltsége alatt elképzelhetetlennek tartotta a velük való összefogást, azonban most úgy fogalmazott, az önkormányzati választási kampány idején teljesen egyértelművé vált, hogy a Jobbiknak is helye van az együttműködésnél.

– Más a szegedi MSZP? Van szegeden MSZP? – szólt az egyik kérdés. – Saját csapatomként tekintek rájuk, azóta is részt veszeka rendezvényeiken, ők pedig saját emberükként tekintenek rám – mondta a polgármester, aki arról is beszámolt, Szegeden kellett a legkevésbé elmagyaráznia kilépését. – Soha nem tekintettem magamat pártpolitikusnak. Nem a párton belüli pozícióm határozta meg, hogy milyen pozíciót töltök be – tette hozzá. Az országos együttműködés kapcsán leglényegesebb mondandója az volt, hogy nem alakítanak formális szerveződést, együttműködésük legfontosabb eleme az, hogy közvetlenül tartsák a kapcsolatot a többi megyei jogú város ellenzéki polgármesterével. A pártalapítás gátjaként említette, hogy vannak jobb- és baloldali, valamint civil polgármesterek is, akiket tapasztalatával támogat. – Abban vagyok érdekelt én és a teljes ellenzék is, hogy a polgármesterek jól szerepeljenek – mondta. – Mindenki előtt nyitva áll az ajtó – fogalmazott annak kapcsán, hogy kikkel szándékozik összefogni, azonban amikor kérdezői felvetették a DK-ba vagy a Momentumba való belépést, újra elmondta, hogy nem kíván pártpolitikával foglalkozni. – Majdnem két év van a választásokig. Az a legfontosabb feladat, hogy az ellenzék a gyakorlatban is be tudja mutatni: ez egy más típusú kormányzás – fogalmazott. Ennek ellenére azonban úgy véli, nincs napirenden, hogy induljon a választáson, nem is foglalkozik a miniszterelnök-jelöltséggel. A fejlesztések kapcsán elmondta, nagyban ennek is köszönheti az önkormányzati választási győzelmét, hiszen a város a legtöbb uniós támogatási forrást nyerte el a magyar nagyvárosok közül.

– A szegediek több mint 70 százaléka válaszolja azt, hogy Szeged fejlődő város – ismertette. Ezután kifejtette: nem érzi, hogy diszkrimináció áldozata lenne Szeged, amennyiben a kormány és a város viszonyáról lenne szó. 2019-ben a közgyűlésben is elismerte a polgármester, hogy a kormányzattal együttműködve tudnak Szeged fejlesztésén dolgozni.

Botka László elutasította, hogy köze lenne az önkormányzatnak a Szeviép-per másodfokú ítéletéhez. – Semmilyen szinten nem vagyunk érintettek az ügyben. Számunkra teljesen indifferens, hogy megállapítják-e a vádlottak bűnösségét – mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.