Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Hihetetlen: Botka László a magyar kormányt dicsérte!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A közgyűlés napirendi pontjainak vitáját az idei költségvetés határozta meg. Wollemann Mária professzort tüntetik ki a város díszpolgárának májusban. Mózes Ervin az ülés végén bejelentette, a hivatalban eltöltött 16 éve után nyugdíjba vonul.

Botka László polgármester úgy fogalmazott, hogy a város bevétele – mivel lakosságra kivetett adó nincs Szegeden – teljes mértékben a vállalkozókon múlik. “12 százalékkal nőtt az iparűzési adóbevétel, az idegenforgalmi adóbevételünk pedig 20 százalékkal emelkedett tavaly” – jelentette ki, majd hozzátette: évek óta nem változtattak a helyi adórendszeren, ez most sem fog bekövetkezni.

Botka arra is kitért, hogy egy módosító indítvány érkezett a KDNP közgyűlési frakciótól a több mint 103 milliárdos költségvetésre, mely körülbelül 130 millió forint átcsoportosításáról szól, ezt be is fogadta.

Póda Jenő képviselő felszólalását azzal indította, hogy az első gondolat a költségvetési tervezet kapcsán az, hogy eljött a pénzbőség ideje. “Ennek több oka van. Az első és legfontosabb, hogy a kormányzat átvállalta a város közel 30 milliárdos adósságállományát, ami a mai napig és még hosszú ideig nyomta volna a várost, ez esetleg másfél-kétmilliárdot is jelentene évente. Az uniós támogatások a második, illetve a harmadik ok a kormányzati támogatások nagyságrendje” – magyarázta.

“A cél nem lehet más, mint az, hogy a saját adóbevételt a lehető legmagasabbra növeljük, de ezt az adókulcsok lehetséges csökkentésével kell ezt elérni. A kormányzatnak ezt már országosan sikerült megvalósítani.

Szeged strukturális gazdasági helyzetével a legnagyobb probléma, hogy az a fajta piramisszerkezet hiányzik, ami egy egészséges gazdaságot jellemez. Sokkal dinamikusabb növekedési pályára kéne állítani a városunkat. Az élhető város szempontjából a legfontosabb az utak állapota lenne, elég lassan halad ezeknek a felújítása. A tömegközlekedéssel kapcsolatban sincs változás, úgy tűnik, hogy egyre inkább fenntarthatatlanná válik, mert a felhasználók száma is csökken” – mondta.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője azzal érvelt, hogy speciális helyzetben van a város, hiszen a Szegedi Tudományegyetem költségvetése a város főösszegének megfelelő forrásból működik. Hangsúlyozta, a város 28 milliárdos adósságát vállalt át az állam.

“Folytatódik a szociális lakásprogram. 110 lakást újítunk fel és adunk ki ebben az évben. Egy sikerprogramot kívánnak folytatni” – jelentette ki Joób Márton. Erre Póda azt válaszolta, hogy a legjobb szociálpolitika a munkahely teremtés, ezen a téren kell előrébb lépni Szegeden, az iparűzési adó csökkentése itt fejthetné ki közvetett hatását.

A kormány segíti milliárdokkal Szegedet – Botka szerint korrekt az együttműködés

A baloldali közgyűlési többség végig azzal érvelt, hogy a rekordméretű költségvetési tervezet a helyi adóbevételek miatt születhetett meg.

“Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa. A kormány sikerei hatással vannak Szegedre. A kormány támogatja a várost és ennek a legjobb példáját a hét elején hallhattuk, hogy 16 milliárd forint érkezett az új uszodára. Önök pedig azt mondják, hogy a kormánynak ehhez semmi köze?” – tette fel a kérdést Mihálffy Béla.

A képviselő válaszára a polgármester reagált. “Habár nem értünk egyet mindenben a kormánnyal, azt el kell mondani, hogy szoros és korrekt együttműködés van a fejlesztések terén a kormányzattal” – jelentette ki. A Modern Városok Programban kapott támogatás az idei költségvetésben több mint 10 milliárd forintot tesz ki.

A grémium döntött a város idei kitüntetettjeiről. Díszpolgár lesz Wollemann Mária orvos, az SZBK Biokémiai Intézetének egykori igazgatója. Pro Urbe díjjal tüntetik ki Kondorosi Éva akadémikust, professzort és Gál Bélát, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóját. Szegedért Emlékérmet kap idén Czutor Zoltán zenész, Gellért Ákos, a Naturtex alapító-tulajdonosa, Varró András professzor, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tanszékvezetője, Bánffi István, valamint Száz Krisztina, a Filharmónia Magyarország irodavezetője. Szeged nemzetközi kapcsolataiért érdemérmet kap Carol LaBounty, a Toledo-Szeged Bizottság elnöke.

Mózes Ervin tavaly még tagadta a hírt, most bejelentette

Mózes Ervin, a közgyűlés címzetes főjegyzője az ülés végén bejelentette, hogy nyugdíjba vonul. Mózes 16 évet töltött el a grémium főjegyzői székében. Az önkormányzat pályázatot ír ki a főjegyzői posztra, amíg ez lezárul, Martonosi Éva aljegyző látja el a főjegyzői feladatokat.

Tavaly írtuk meg, hogy információink szerint távozik posztjáról a botrányba keveredett jegyző. Akkor rá is kérdeztünk nála, de egy rövid “NEM” válaszon kívül mást nem mondott.

Egészség

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed.

Tovább olvasom

Közélet

Benedek, a leghíresebb középkori tanító

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Egészség

A járvány második hullámának határához érkezett az ország – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mondta Kásler Miklós miniszter.

Tovább olvasom

Aktuál