Egyetem

Biobankot létesítenek a Szegedi Tudományegyetemen

Biobankot létesítenek a Szegedi Tudományegyetemen

2020. január 16., csütörtök
Biobankot létesítenek a Szegedi Tudományegyetemen

AZ SZTE és a Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium közöttiegyüttműködési megállapodás aláírásáraés a szegedi egyetembiobankjának alapkőletételi ünnepségét tartjákjanuár 21-én, kedden 9 órától.

A Szegeden több éve folyó biobanki tevékenységek elismeréseként Magyarországról egyedüli intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csatlakozik közvetlenül a Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium (BBMRI-ERIC) infrastrukturális hálózathoz. Az így kialakított új kompetencia-központ és az ezzel együtt az EU infrastruktúrájához való csatlakozás olyan új lehetőségeket biztosít az SZTE számára, amelyek alapján Magyarország és a régió vezető biobankjává válhat.

Mindehhez hozzájárul, hogy a Spartacus Cancer Foundation alapítvány a világ élvonalába tartozó, modern, robotizált, automata mintatárolót adományoz az egyetem számára több mint 3 milliárd forint értékben, amely kiegészülve az új biobanki épület kialakításának beruházásával világszínvonalon látja el az SZTE biológiai mintatárolási kapacitási igényeit a következő évtizedekben.

További szakmai elismerést jelent, hogy a világ egyik legnagyobb rákkutató programjának európai vezetője, a European Cancer Moonshot Lund Center szintén támogatja ezt a beruházást és fejlesztést. A Szegedi Tudományegyetem biobankjának kialakításával megteremtődik az egyik legfontosabb feltétele a személyre szabott orvoslásnak, a jobb egészségügyi ellátásnak, a betegségek koraibb felismerésének, a gyorsabb, eredményesebb és hatékonyabb onkológiai kutatás-fejlesztésnek és más terápiás fejlesztéseknek is. Az eseményre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Petri Gábor Klinikai Tömb, Cserháti István Termében kerül sor (6720 Szeged, Semmelweis u. 8., magasföldszint).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.