Kultúra

A mártélyi alkotótábor műveiből nyílik tárlat Vásárhelyen

A mártélyi alkotótábor műveiből nyílik tárlat Vásárhelyen

2020. január 24., péntek
A mártélyi alkotótábor műveiből nyílik tárlat Vásárhelyen

Január 25-én, szombaton 15 órakor nyílik meg az Alföldi Galériában a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor tavalyi táborának beszámoló kiállítása, amelyet a sajtó munkatársai még a rendezés alatt ismerhettek meg. A tárlaton több mint negyven alkotó mintegy hetven műve szerepel.

– A Tornyai János Múzeumnak fontos, hogy a Vásárhelyhez, a vásárhelyi tájhoz kötődő alkotók, akik közül sokan nyaranta a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótóborban közös alkotásra gyűlnek össze, megmutathassák műveiket a helyi közönségnek – fogalmazott Miklós Péter múzeumigazgató a sajtóbejáráson, hozzátéve, hogy emiatt kerül sor immár második éve a szabadiskola téli tárlatai hagyományának felelevenítésére. Mint elmondta, Mucsi Zoltán nemcsak szervezi az alkotótábort, hanem ott egymással kommunikáló és egymásnak ihletet adó közösséget működtet a sok évtizedes múltra építve. 2019. július végén és augusztus elején két héten át folyt a munka a mártélyi alkotótáborban, amely végén szakmai zsűri válogatta ki a most megnyíló tárlatra javasolt képeket, amelyeket a két kurátor, Mucsi Zoltán és Képiró Ágnes, a Tornyai-múzeum művészettörténésze formált kiállítássá. A művek többségének témája – fogalmazott Képiró Ágnes – a mártélyi táj, azonban jelen vannak a táborban az absztrakt kifejezésmódot alkalmazó alkotók művei is. A rendezés során nem választották szét a professzionális művészek, művésztanárok és az amatőr alkotók műveit, a tárlat ritmusát a tematika határozza meg. A kiállító művészek között szerepel két Munkácsy-díjas művész, a tárlatot megnyitó Hézső Ferenc, valamint – Verebes György; képzőművészeti tevékenységet folytató művésztanárok, Mucsi Zoltán, Bányai Béla, Bozsér Zsolt és Zoltai Attila, de a Vásárhelyi Őszi Tárlatok olyan rendszeres kiállító is, mint D. Nagy Tímea, Donka Gergely és Vidovits Iván. – A táborba az egész országból, időnként a határon túlról is érkeznek alkotók, akik nyaranta megtöltik a művészeti tevékenységre rendelkezésre álló területet – tette hozzá az alkotótábort irányító Mucsi Zoltán, aki fontosnak tartja, hogy az itt születő művek a kifejezésmódok skálájának minél szélesebb spektrumát öleljék fel. Szombaton a február 16-ig látogatható tárlatot, Márki-Zay Péter polgármester köszöntőjét követően, Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész nyitja meg, a vernisszázs zenei közreműködői Varga Erik és Vidovits Iván lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.