Közélet

A hónap végéig várják a nevezéseket a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

A hónap végéig várják a nevezéseket a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

2020. január 18., szombat
A hónap végéig várják a nevezéseket a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

A hónap végéig várják a nevezéseket a kilencven éve született, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező szegedi nemzetközi filmfesztiválra.

A fesztivált immár negyedik alkalommal azzal a szándékkal rendezik meg, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, s egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására. A fesztiválnak az idén százéves Belvárosi Mozi közelmúltban felújított art deco épülete ad otthont. A filmes seregszemlére 2017. január 1-je után készült nagy- és kisjátékfilmeket, valamint kísérleti filmeket várnak, ez utóbbiak között nevezhetők animációs- és mobiltelefonnal készült filmek is. Eddig több mint negyven nagyjátékfilm, csaknem háromszáz kisjátékfilm és 25 kísérleti film érkezett, zömében európai alkotások, de a Dél-Afrikai Köztársaság, Peru, Ecuador, Mexico, Argentína, Mozambik, USA, Kína is képviselteti magát. A versenyprogramot szakemberekből álló bizottság állítja össze. A válogatást már megkezdte a neves művészekből álló zsűri - Kovács István diák Oscar-díjat nyert rendező, Ferenczi Gábor és Monory Mész András filmrendező, Kardos Sándor, Dévényi Zoltán, Lovasi Zoltán és Buck Miklós operatőr. A fesztiválon hagyományosan egy életmű díjat is átadnak. Az elismerést korábban Ragályi Elemérnek, Kende Jánosnak ítélte oda a szakmai zsűri, idén Máthé Tibor kapja Popovits Lőrinc szobrászművész kisplasztikáját.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.