Közélet

A doni áttörés 77. évfordulójára emlékeztek Szegeden

A doni áttörés 77. évfordulójára emlékeztek Szegeden

2020. január 13., hétfő
A doni áttörés 77. évfordulójára emlékeztek Szegeden

Közösen emlékezett meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat a doni áttörés 77. évfordulójáról Szegeden.

Mintegy 200 ezer honvéd szolgált 1943. január 12-én a 2. hadseregben a Don partján. A 77 évvel ezelőtt megindult szovjet támadás következtében több mint százezer magyar katona - köztük háromezer szegedi és mintegy tízezer Csongrád megyei - soha nem tért haza szeretteihez.

Tizenegy évvel ezelőtt a Csongrád Megyei Közgyűlés úgy döntött, hogy aDon-kanyarbanelesett katonák tiszteletére méltó emléket állít. Kligl Sándor szobrát 2009. október 31-én avatták fel aRákóczi téren.

Az eseményen dr. Mikecz Péter,a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója kiemelte: a magyar katonák esküjükhöz híven küzdöttek a végsőkig, s életüket adták a hazaért. Ezután Bálint Mihály hadnagy, tábori lelkész imádkozott az áldozatokért. Az emlékezés koszorúzással, és mécsesgyújtással zárult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.