Közélet

154 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik hazánkban

154 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik hazánkban

2020. január 15., szerda
154 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik hazánkban

Mintegy 154 ezer aktív korú, megváltozott munkaképességű embernek van munkája Magyarországon - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár elmondta, 2010-ben a megváltozott munkaképességű emberek 18 százaléka dolgozott, ma pedig 42 százalékuk, ami jelentős javulás. Utalt arra, hogy több nemzetközi példához hasonlóan Magyarországon is bizonyos munkáltatóknak a teljes létszámuk 5 százalékát megváltozott munkaképességű emberekkel kell feltölteniük, vagy hozzájárulást kell fizetniük.

Ezen alkalmazottak után nem kell járulékot fizetni a bér egy meghatározott mértékéig, ezzel is arra motiválják a munkáltatókat, hogy ne diszkriminálják a megváltozott munkaképességűeket - fűzte hozzá Fülöp Attila.

Kiemelte, figyelembe kell venni, hogy nemcsak gazdasági, de szociális jelentősége is van ezen emberek foglalkoztatásának, hiszen ez növeli az elfogadottságot és a bizalmat.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.