Közélet

Vásárhelyen kiderült, hogyan tártak fel egy szarmata temetőt

Vásárhelyen kiderült, hogyan tártak fel egy szarmata temetőt

2019. december 13., péntek
Vásárhelyen kiderült, hogyan tártak fel egy szarmata temetőt

A szarmaták aranyági temetőjét a 2. és 5. század között használta az ott élő népesség a római korban. A 2017-2019 között folytatott útépítés miatt került sor az ott lévő homokbánya feltárására, amelyről a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadás-sorozatában Haraszti László, a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze tartott előadást.

A szakember elmondta, hogy a feltárás során megtalált mintegy hatszáz sír közül másfélszázat hét és tizenöt méter átmérő közötti körárkokkal vettek körbe, s egyes nyughelyek mélysége megközelítette a két métert. A sírok közel kilencven százalékát sírrablók dúlták fel, de sok kárt tett a temetkezési helyekben az elmúlt századokban folytatott talajművelés és a homokkitermelés is.

A régészeti feltárás során a régészek az emberi csontok mellett találtak lókoponyát, karpereceket, csatokat, amulett gyöngysorokat, érméket, edényeket és edénytöredékeket, valamint megmaradtak a faedények peremveretei is.

Haraszti László szólt arról is, hogy feltárás téli időszakában lassan haladt a munka, hiszen arra is vigyázni kellett, hogy a feltárt területről még aznap biztonságba helyezzék a leleteket, mert reggelre az éjszakai hidegben a hőszigetelést biztosító föld alól előkerült csontok és más szerves anyagok komoly károsodást szenvedtek volna másnap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.