Gazdaság

Pénzkidobásnak tartják az albérletet a fiatalok

Pénzkidobásnak tartják az albérletet a fiatalok

2019. december 29., vasárnap
Pénzkidobásnak tartják az albérletet a fiatalok

A fiatalok többsége gyakorlatilag pénzkidobásnak tartja a lakásbérlést és mihamarabb saját otthonba menne. Mindössze 11 százalékuk tudja elképzelni az egész életét egy bérelt lakásban – derült ki a K&H ifjúsági indexének harmadik negyedéves kutatásából.

Nőtt a saját vagy részben saját tulajdonú lakásban élő fiatalok aránya az utóbbi évekhez képest: a 19-29 évesek 24 százaléka lakik ilyen ingatlanban, szemben a tavalyi 21, illetve a 2017-ben mért 16 százalékkal. A kutatás többek között a 19-29 éves korosztály lakhatásról alkotott véleményét és az albérleti díjakat vizsgálta.

A válaszadók 26 százaléka lakik jelenleg bérelt lakásban, bár a fővárosban és környékén élő fiataloknál már magasabb a lakást bérlők aránya, 35 százalékuk él ezzel a lehetőséggel. Az albérletesek fele másodmagával él egy háztartásban. A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezett fiatalok 30 százaléka már lakott albérletben, 44 százalékuknak azonban nincs ilyen tapasztalata.

Az érintett fiatalok átlagosan fejenként 87 ezer forintot fizetnek havonta a bérelt lakásért, ez 3,6 százalékkal magasabb a tavalyi összegnél. Az országon belül azonban óriásiak a különbségek: Budapesten 120 ezer forint megy el erre havonta átlagosan, vidéken viszont már 62 ezer forintból megoldható a bérlés. A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok 26 százaléka 50 ezer forintnál alacsonyabb összeget költ a bérlésre, 20 százalékuk viszont több mint 125 ezer forintnál többet fordít ugyanerre.

Markáns eltérések láthatóak a lakásbérlés megítélésében a felmérés szerint: a megkérdezettek 63 százaléka szerint ez ugyanis egyszerű pénzkidobás és a lehető leggyorsabban saját lakásba kell költözni.

Annak ellenére, hogy 20 százalék szerint a mai világban fontos a mobilitás, így sokszor célszerű bérelt lakásban élni, már kevesebben szeretnének akár életük végéig is bérleményben lakni. Mindössze 11 százalék - főleg a férfiak- tartja elképzelhetőnek, hogy az egész életét albérletben tölti és sosem vesz magának saját ingatlant. 56 százalék - és főleg a nők - egyébként úgy gondolja, hogy az ingatlan jelenleg az egyik legjobb befektetés és a jövőben is így marad. Érdekes, hogy a fiatalok 24 százaléka szerint az emberek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a saját lakásnak és feleslegesen nagy anyagi terhet vállalnak be emiatt. (via Napi)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.