Politika

Partnerséget kínál a Csongrád Megyei Önkormányzat

Partnerséget kínál a Csongrád Megyei Önkormányzat

2019. december 11., szerda
Partnerséget kínál a Csongrád Megyei Önkormányzat

Polgármesteri szakmai fórumon mutatkozik be a Csongrád Megyei Önkormányzat (CSMÖ) új elnöksége a Csongrád Megyei Kormányhivatalban szerdán. Gémes László, a megyei grémium új elnöke elmondta, az elmúlt öt évben eddig 35 milliárd forintot költhettek a megyei települések fejlesztésére Csongrádban.

"Partnerséget kínálunk a településeknek, hiszen az a tapasztalatunk, hogy főleg a kistelepülések számára kell hatékony segítséget nyújtanunk" – fogalmazott Gémes, akinek első feladata volt a közgyűlés 30-i megalakulása után, hogy felvegye a megyei települések vezetőivel a kapcsolatot. A közgyűlés elnöke a területfejlesztési operatív program (TOP) eredményeiről is beszámolt. "Ez a 2015-ben indult program a megyei önkormányzat legfontosabb feladata" – jelentette ki. Ennek előnye, hogy megyénként előre rögzítették a forráskeretet, Csongrád megye esetében 58 településre.

"Minden esetben 100 százalék támogatás, előny, hogy előre lehívásra is lehetőség volt, ezért nem találkoztunk likviditási problémával" – ismertette. Ennek koordinálásában vesz részt a megyei önkormányzat.

"Próbáltuk a legnagyobb fejlesztési igényű területeket prioritástként kezelni, így a gazdaságfejlesztésre körülbelül 10 milliárd forintot költöttek a megyében" – mondta.

Hozzátette: emellett közútfejlesztésre és kerékpárútszakaszok építésére is jutott a keretből, de nagy figyelmet fordítottak a településeken élők életszínvonalának emelésére is, ezért egészségügyi- és szociális intézmények épületeit is felújították. Jutott forrás a zöld övezetek kialakítására és a csapadékvízelvezetés fejlesztésére is. "Az építőipari áremelkedések miatt 10-30 százalék közti forráshiány mutatkozott bizonyos projekteknél, de a forrásigényeket ki tudtuk elégíteni, hiszen végül az eredeti összegnél jóval többet, több mint 35 milliárdot használhattunk fel 58 település 260-nál is több projektjére" – magyarázta. 2020-ban is lesz feladata a közgyűlésnek, hiszen június 4-től Csongrád-Csanádra változik a megye neve. "Számunkra fontos, hogy a megye egésze egy örömteli változásnak érzékelje ezt. Az biztos, hogy aznap Makón, Csanád vármegye székhelyén lesz a júniusi közgyűlés" – mondta. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az intézmény feladatai kapcsán elmondta, rendszeresen találkozik a hivatal a települések jegyzőivel. "Azokat a diszfunkciókat kell kezelnünk, mikor az önkormányzat nem, vagy nem megfelelően hoz meg egy döntést.

Jó együttműködésről tudok beszámolni, kevés olyan beavatkozási feladatunk volt, ami drasztikusan belenyúlt volna az önkormányzatiságba" – magyarázta a kormánymegbízott.

"Legyenek aktívak a települési önkormányzatok, a testületek dolgozzanak! Nem szerencsés az, amikor a kormányhivatal dönt egy önkormányzat életében" – mondta Juhász Tünde, aki szerint ez a jogértelmezés és a partnerségi hozzáállás mindig eredményre vezet. A polgármesterek szakmai fórumán kiemelt figyelmet fordítottak az összeférhetetlenség kérdésére, dea TOP kapcsán Szabó Csaba, a pénzügyminisztérium főosztályvezetője, valamint Horváth Nikoletta, a külgazdasági és külügyminisztérium főosztályvezetője a határ menti operatív programok kapcsán tart előadást. A rendezvényt az EU DG Regio projektje által támogatott Together for Cohesion: Let's rEUnite! kampány keretein belül tartották. A 12 hónapig tartó kampány a kontinens kohéziós politikáját hozza közelebb az unió polgáraihoz, melynek részeként öt régió, köztük Csongrád megye, valamint Temes és Fehér megye korábban támogatott projektjeinek történetét mutatják be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.