Karácsony. Kísértetjárás

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valamikor az egyetlen tévé ünnepi programja kiszámítható volt karácsonykor: Melyiket a kilenc közül? (Jókai), A kis gyufaárus lány (Andersen), Karácsonyi ének (Dickens).

Szívszorító történetek: a csizmadiáé, aki mást nem tud ajándékozni kilenc gyermekének, mint a közös karácsonyi éneklés örömét; a gyufaárus gyermeklányé, aki a fagyhalála pillanataiban utoljára még boldog karácsonyt álmodik magának; és az önző, kegyetlen vénemberé, akivel megtörténik a csoda: szeretet költözik a kihűlt szívébe. Dickens szavaival ez a „karácsonyi kísértet-história” – ahogy a három fantom, a múlt, a jelen és a jövendő karácsonyainak egy-egy szelleme végigvezeti az öreget az életén, s a jövővel szembesülve Scrooge szeme végül felnyílik.
Az álomjáték ajánlásában olvashatjuk:

„Ebben a kísérteties könyvecskében olyan eszme kísértetét próbáltam felidézni, amely olvasóimban semmiféle rossz érzést nem ébreszt – sem önmaguk, sem mások, sem az ünnep, sem pedig jómagam iránt. Kísértsen ez eszme kellemes otthonukban, és senki elűzni ne kívánja!
Tisztelő barátjuk és hívük
1843 decemberében
Charles Dickens”

Előző sztori

Fabiny Tamás: a világ ma is tele van várakozással

Következő sztori

Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben

Legutóbbi hasonló cikkek