Közélet

Hogyan hatottak kultúránkra az evangélikusok? - Kiderül a Somogyi-könyvtárban

Hogyan hatottak kultúránkra az evangélikusok? - Kiderül a Somogyi-könyvtárban

2019. december 9., hétfő
Hogyan hatottak kultúránkra az evangélikusok? - Kiderül a Somogyi-könyvtárban

A magyarországi evangélikusok az ország művelődésében és kultúrájában – 18–20. század című kötetet mutatják be a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A program december 9-én, hétfőn 16.30 órakor kezdődik.

Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató köszöntője után Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár főigazgatója és Barna Gábor professzor, ny. tanszékvezető ajánlják a kötetet az érdeklődők figyelmébe. Moderátor: Zombori István történész, a könyv szerkesztője.

A kötetben profi történészek, néprajzosok, egyetemi oktatók és egy­házukat szolgáló lelkészek írásai olvashatók. A teljesség igénye nélkül találunk tanulmányokat a magyarországi evangélikus egyház elmúlt 300 éves viszontagságairól. Dicsőséget, megpróbáltatást, üldözte­tést és helytállást látunk a vizsgált idő során: változott a politikai hatalom, az ország, a nyelv, de az egyház szolgái és hívei kitartottak. Imponáló látni azt a rugalmasságot, ahogy ezek az emberek a hajdani Magyarországot bejárták. Tanulmányaikat Selmecbányán, Rozsnyón, Eperjesen, Késmárkon végezték, sokan közülük Jénában az egyete­men folytatták. Azután kezdték el lelkészi, közéleti szolgálatukat – életüket – Orosházán, Békéscsabán, Tótkomlóson, Szarvason, Hód­mezővásárhelyen, Makón és Szegeden. De ott találjuk őket Pesten, Sopronban és Pozsonyban is. Az sem meglepő, hogy németül, szlová­kul, magyarul egyaránt tudtak. De sohasem volt kérdéses a magyar­ságtudatuk. Akkor sem, amikor Kossuth mellé álltak és Trianon után sem.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.