Közélet

Újabb könyv született a Szegedi Ítélőtábla történetéről

Újabb könyv született a Szegedi Ítélőtábla történetéről

2019. november 19., kedd
Újabb könyv született a Szegedi Ítélőtábla történetéről

Elkészült a Szegedi Ítélőtábla történetének újabb szakaszát feldolgozó könyv, amely nemcsak jogtörténeti szempontból kiemelkedő munka, hanem egyben Szeged történetének is fontos fejezetét tárja az olvasók elé.

A könyv bemutatójára a Szegedi Ítélőtábla II. emeleti dísztermében november 22-én pénteken délelőtt 10 órától kerül sor.

A rendezvényt dr. Kiss Gabriella, a Szegedi Ítélőtábla elnöke nyitja meg, majd dr. Peres Zsuzsanna, a Magyar Igazságügyi Akadémia tudományos munkatársa mond köszöntőt. Dr. Antal Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogtörténeti Tanszékének egyetemi docense a Szegedi Királyi Ítélőtábla történetének negyedik kötetéről beszél. A „Korlátozott polgári parlamentarizmusból a népi demokratikus diktatúrába – a Szegedi Királyi Ítélőtábla szemszögéből” című könyv 1938-tól az ítélőtáblák 1950-ben történt megszüntetéséig követi az eseményeket.

Ezt követően e korszakhoz kapcsolódóan szemelvények hangzanak el a „Bírák vagyunk” című kötetből. Dr. Homoki Nagy Mária egyetemi tanár, az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténet Tanszékének vezetője „Gondolatok a Szegedi Királyi Ítélőtábla egyes bíráiról” címmel tart előadást, míg dr. Veress Emőd professzor, a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézetének vezetője a Kolozsvár és Szeged közötti jogtudományi kötődésekről beszél.

A rendezvény – a tervek szerint – 12:30 órakor dr. Kiss Gabriella záró szavaival fejeződik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.