Gazdaság

Több mint 250 ezer betöltetlen állás van Magyarországon

Több mint 250 ezer betöltetlen állás van Magyarországon

2019. november 6., szerda
Több mint 250 ezer betöltetlen állás van Magyarországon

A magyar gazdaság egyre erősödő problémája a munkaerőhiány, több mint 250 ezer álláshely áll betöltetlenül. A legnagyobb gond az iparban, ezen belül is a feldolgozóiparban, az egészségügy és a szociális ellátás, valamint a kereskedelem és a vendéglátás területén érzékelhető - derül ki a BDO Magyarország közelmúltban készült elemzéséből, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.

A BDO globális könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat Magyarországon működő vállalatának közleménye szerint az iparban a mérnöki pozíciókba (villamos-, gépész- és vegyészmérnökök) keresnek leginkább munkatársakat. Az elemzés szerint ezen a területen várhatóan a következő években tovább romlik a helyzet, ugyanis a nemzetközi cégek nagy fejlesztőközpontjai, amelyek Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is megtalálhatóak, elszívják a magyar munkaerőpiacról a tehetséges szakembereket.

A munkaerőhiány mértéke a következő néhány évben tovább nőhet, ám ennek üteme több intézkedés hatékony kombinálásával mérsékelhető. Példaként a bérek folyamatos emelését, illetve külföldi (elsősorban ukrán) munkaerő alkalmazását említették.

Előbbinél azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ez hosszabb távon komoly megtérülési és versenyképességi problémákhoz vezet, utóbbinál pedig kiemelték a nyelvi korlátokat, amelyek miatt a BDO szerint az ukrán munkásokat főként fizikai munkák elvégzésénél alkalmazzák. A munkaerőhiány kezelésében a BDO szerint a belföldi munkaerő mobilitásának erősítésében rejlik komoly lehetőség, amely magában foglalja többek között az utazás megkönnyítését, a szálláshely és bérlakások biztosítását. De az egyedi munkakörülmények kialakítása is vonzó lehet a munkavállalók számára, így például a távmunka vagy olyan részmunkaidős lehetőségek, amelyek főként a kismamák, kisgyerekesek és nyugdíjasok munkába állását könnyíthetik meg. A BDO ugyanakkor arra is rámutatott, hogy mivel a munkaerőhiány várhatóan hosszú ideig fennálló probléma marad, a cégeknek számolniuk kell az egyszerűbb folyamatok automatizálásával is.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.