Gazdaság

Szegedi gimnazisták nyerték a PénzSztár verseny Csongrád megyei selejtezőjét

Szegedi gimnazisták nyerték a PénzSztár verseny Csongrád megyei selejtezőjét

2019. november 10., vasárnap
Szegedi gimnazisták nyerték a PénzSztár verseny Csongrád megyei selejtezőjét

Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának csapata, a Bruttóbetyárok nyerte meg az immár hetedik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Külhoni Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének Csongrád megyei selejtezőjét. Mellette három Békés megyei és egy Bács-Kiskun megyei csapat játszik majd a november 21-én megrendezendő dél-alföldi regionális középdöntőben.

Az ország valamennyi megyéjére, sőt Erdély, a Felvidék és a Vajdaság magyarlakta területeire is kiterjedő középiskolás pénzügyi, gazdasági és vállalkozási verseny 7. évada október 10-én indult. Idén is több mint 1000 négyfős csapat nevezett, azaz több mint 4000 hazai és külhoni magyar középiskolás diák jelezte részvételi szándékát a játékos megmérettetésen. Közülük – a két internetes előselejtező összesített eredménye alapján – Budapesten, megyénként és határon túli területenként a legjobb 5-5 csapat, összesen 115 team vehetett részt a megyei selejtezőben.

A Budapest Bank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével megrendezett PénzSztár verseny nemcsak a versenyzők jelentős számát tekintve a legnagyobb pénzügyi, gazdasági, vállalkozási témájú középiskolás verseny Magyarországon, hanem a megvalósításban közreműködő szervezetek, szakemberek népes tábora miatt is, akik évről évre példaértékű összefogással teszik lehetővé a 6 fordulós verseny sikeres lebonyolítását. A több mint 70 támogató és együttműködő szervezet között vannak pénzügyi intézmények, gazdasági szereplők, szakmai szervezetek, valamint hazai és határon túli egyetemek. A játék szakmai tartalmának összeállításában és a versenyzők zsűrizésében a pénzügyi-gazdasági élet prominens képviselői vesznek részt.

A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a középiskolás fiatalok figyelmét a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse műveltségüket, egyúttal olyan kompetenciákat (pl. csapatmunka, kritikus szövegértés, érvelés, prezentációs készség) is fejlesszen, melyek a 21. században szintén nélkülözhetetlenek.

Ennek megfelelően, a megyei selejtezőben is változatos feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek: minden csapat 2 perces prezentáció keretében hívta fel a figyelmet a pénzügyekben rejlő kockázatokra, a versenyzők rövid meghatározások alapján azonosítottak különféle pénzügyi, gazdasági jellegű foglalkozásokat, tevékenységeket, illetve egy szóban elhangzott tájékoztatás alapján válaszolták meg a feltett kérdéseket, de a fordulóban szerepeltek mozaikszavak, totó, egy mini keresztrejtvény és egy számítási feladat is.

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságán megrendezett selejtezőben az alábbi csapatok mérték össze a tudásukat:

72-es díszterem

Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma

Bruttóbetyárok

Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

DFHL

Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma

Győztesek

Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

Pénzügyes palánták

Hódmezővásárhelyi SZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A résztvevő csapatok közül a Bruttóbetyárok jutott tovább a regionális középdöntőbe.

A november 21-én, 8 helyszínen párhuzamosan megrendezendő regionális középdöntőben összesen 40 csapat mérheti össze a tudását. Közülük a legjobb 7 hazai és 1 külhoni csapat kap meghívást a november 28-i budapesti elődöntőbe, majd végül a legsikeresebb 5 team mérkőzhet meg egymással december 10-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban tartandó országos döntőben. A győztes csapat tagjai idén is elnyerik a verseny fődíjait, a Budapest Banktól fejenként 100-100 ezer forintot, részvételi lehetőséget a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja által szervezett szakmai képzésen, valamint a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége által felajánlott egy-egy okostelefont, de az országos döntő többi résztvevőjére is értékes ajándékok és tudásalapú szakmai díjak várnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.