Szórakozás

Pontyok mellett a Tisza ékszerét is telepítették Csongrád megyében

Pontyok mellett a Tisza ékszerét is telepítették Csongrád megyében

2019. november 2., szombat
Pontyok mellett a Tisza ékszerét is telepítették Csongrád megyében

Októberben közel 300 mázsa ponty került Csongrád megye horgászvizeibe, és kecsege-, illetve márnatelepítésre is sor került a Tiszába.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének beszámolója szerint sikeresen - halpusztulás nélkül - lezajlott a pontyok horgászvízbe történő áttelepítése. A kétnyarasak Szarvason, míg a háromnyarasak az ecsegfalvi tógazdaságban nevelkedtek.

A halak ellenőrzött tenyészetből és eredetigazolással rendelkeztek, a szállítás során egészségesen, minden esetben előzetes víziállat-egészségőri igazolás mellett kerültek kihelyezésre. A telepítések minden esetben nyilvánosan történtek, a kísérő halőrök mellett a helyszínen tartózkodó horgászok is megtekinthették az érkező állományt. A két- és háromnyaras pontyokat több vízterületre telepítették, az alábbiak szerint:

Az őszi pontytelepítéseken túl a megyei szövetség arról is beszámolt, hogy kecsegéket, illetve menyhalakat telepítettek. Egynyaras menyhalból 4800 darab került a Tiszába, míg egynyaras kecsegéből 300 kilogramm, utóbbi halfajból a Maty-éri víztározóba is jutott, hogy mekkora mennyiség, azt egyelőre nem közölték. A Maty-éri víztározóba két-háromnyaras dévérkeszegeket is telepítettek, összesen 1150 kilogrammot.

Legutóbb júliusban volt

kecsegetelepítés

a Tisza mindszenti szakaszán, akkor több mint 2500 darab, átlagosan 10 centiméter testhosszúságú, kiváló kondícióban lévő kecsegeivadékot helyeztek a folyóba. Akkor azt írta a megyei szövetség, hogy halgazdálkodási tervében is rögzített módon a Kecsege Program keretében többletfigyelmet fordít a Tisza ékszere néven is emlegetett hal állományának pótlására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.