Pontyok mellett a Tisza ékszerét is telepítették Csongrád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Októberben közel 300 mázsa ponty került Csongrád megye horgászvizeibe, és kecsege-, illetve márnatelepítésre is sor került a Tiszába.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének beszámolója szerint sikeresen – halpusztulás nélkül – lezajlott a pontyok horgászvízbe történő áttelepítése. A kétnyarasak Szarvason, míg a háromnyarasak az ecsegfalvi tógazdaságban nevelkedtek.

A halak ellenőrzött tenyészetből és eredetigazolással rendelkeztek, a szállítás során egészségesen, minden esetben előzetes víziállat-egészségőri igazolás mellett kerültek kihelyezésre.

A telepítések minden esetben nyilvánosan történtek, a kísérő halőrök mellett a helyszínen tartózkodó horgászok is megtekinthették az érkező állományt.

A két- és háromnyaras pontyokat több vízterületre telepítették, az alábbiak szerint:

Az őszi pontytelepítéseken túl a megyei szövetség arról is beszámolt, hogy kecsegéket, illetve menyhalakat telepítettek. Egynyaras menyhalból 4800 darab került a Tiszába, míg egynyaras kecsegéből 300 kilogramm, utóbbi halfajból a Maty-éri víztározóba is jutott, hogy mekkora mennyiség, azt egyelőre nem közölték. A Maty-éri víztározóba két-háromnyaras dévérkeszegeket is telepítettek, összesen 1150 kilogrammot.

Legutóbb júliusban volt kecsegetelepítés a Tisza mindszenti szakaszán, akkor több mint 2500 darab, átlagosan 10 centiméter testhosszúságú, kiváló kondícióban lévő kecsegeivadékot helyeztek a folyóba. Akkor azt írta a megyei szövetség, hogy halgazdálkodási tervében is rögzített módon a Kecsege Program keretében többletfigyelmet fordít a Tisza ékszere néven is emlegetett hal állományának pótlására.

Előző sztori

Négy iraki migráns próbálkozott Ásotthalomnál

Következő sztori

Az irodai dolgozók 90 százaléka nem bírja az egyterű irodát egy felmérés szerint