Egészség

Már mindenhol felvehető az ingyenes influenza elleni védőoltás

Már mindenhol felvehető az ingyenes influenza elleni védőoltás

2019. november 8., péntek
Már mindenhol felvehető az ingyenes influenza elleni védőoltás

1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, Csongrád megyében már mindenhol felvehető az oltóanyag – közölte Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos.

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár szerint még békés a helyzet, a járvány előtt járunk. Ezt az ÁNTSZ heti influenza jelentései is alátámasztják, azonban Horváth Ildikó szerint még öt hétig biztosan nem lesz járvány, várhatóan csak december végén, január elején érkezik meg.

Az idei védőoltást az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlása alapján állították össze.Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne; a beoltás után felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki védettség, ezért aki még most felveszi az oltást, az biztosan védett lesz a járvány idejére. Magyarországon ingyenes influenza elleni védőoltásra jogosult minden 60 év feletti, továbbá a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri betegek – kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget –, krónikus máj- és vesebetegek, immunhiányos betegek, anyagcsere-betegségben szenvedők, várandós és gyerekvállalást az influenza szezonális időszakára tervező nők, valamint a tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők. Rajtuk kívül jogosultak az egészségügyi és az állattenyésztésben dolgozók. Tavaly a rendelkezésre álló védőoltások 60 százalékát vették fel országszerte. A patikákban vénykötelesen megvásárolható védőoltások legkésőbb a jövőhétre megérkeznek a gyógyszertárakba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.