Egyetem

Kutatási megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem

Kutatási megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem

2019. november 15., péntek
Kutatási megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem

Elmélyíti kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetem és az AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Kft., pénteken együttműködési megállapodást kötöttek. Ennek köszönhetően a Szegedi Tudományegyetemen zajló klinikai kutatásokban szponzorként közvetlenül vesz részt az AbbVie, így gyorsabban törzskönyvezhetővé válhatnak a vizsgált gyógyszerek.

"Kormányzati szinten és minden területen alapvető fontosságú, hogy versenyképességünket javítsuk. Ezek a fejlesztések elsősorban a neurológia és az immunológia területén lesznek iránymutatóak. Úgy gondolom, ha ezeket továbbvisszük, akkor azt a célt és elvárást, hogy egy innovációs központ legyen a Szegedi Tudományegyetem mindamellett, hogy a régió meghatározó oktatási és kutatási vezető intézménye, meg tudjuk valósítani" –fogalmazott Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora pénteken.

"Nem szerény cél, amit magunk elé tűztünk, vagyis hogy a régió vezető tudásfejlesztő intézménye legyünk, de másrészről pedig elvárás is velünk szemben a kormányzat, illetve az egyéb piaci és nem piaci szereplők részéről" – jelentette ki Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellára. Kifejtette, az egyetem az elmúlt tíz évben harminc komolyabb klinikai vizsgálatban vett részt.

"Ha ez a szám tovább növekszik, illetve az együttműködés egyéb területeit is megtaláljuk, az mindkettőnk számára hasznos lesz" – tette hozzá.

Balajti Noémi, az AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Kft. orvosigazgatója elmondta, az efféle kutatásokban két fontos mérföldkő van. "Az első, amikor a laboratóriumi és állatkísérletek után a hatóanyag humán fázisba kerül és elkezdődnek a klinikai vizsgálatok. A másik az a pont, amikor létrejönnek ezek a molekulák, a hatóság törzskönyvezi, elfogadja és ezután gyógyszerként piacra kerül és elérhetővé válik a betegek százai, ezrei részére" – magyarázta. Az AbbVie 170 országban van jelen, 50 nagyobb klinikai programot folytat.

"Onkológiában és immunológiában közel 400 klinikai vizsgálat van folyamatban jelenleg is" – mondta, majd kifejtette: Magyarország vonzó a klinikai vizsgálatok számára, az ország lélekszámához és méretéhez arányosan sok vizsgálatot végeznek el itt.

"Az AbbVie törekszik arra, hogy közvetlenül szponzorként legyen helyen a vizsgálóhelyeken. Ennek számos előnyét élvezzük. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen több területen folynak klinikai vizsgálatok, mi azt várjuk, hogy e megállapodás aláírása után egy új szakasz kezdődjön, és az eddig is jó együttműködést szorosabbá tudjuk tenni. Azt is várjuk, hogy több terápiás területen induljon klinikai vizsgálat és jó minőségű adatok kerüljenek a hatóságok elé, hogy minél hamarabb törzskönyvezésre kerüljenek ezek az új gyógyszerek" – magyarázta az orvosigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.